eur:
395.39
usd:
356.42
bux:
72644.63
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Lezárta a tanévet Hiller István

A tanárok szeptemberi kötelező óraszámemelésével egy időben megszűnik az a rendelkezés, amely szerint az iskolaigazgatók már tavaly ősz óta két órával megnövelhették a pedagógusok munkaidejét - jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének tanévzáróján az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István szerint Budapesten több mint 600 közalkalmazotti hely szűnik meg a fővárosi iskolák összevonása miatt.

Szeptembertől nem növekedhet négy órával a pedagógusok munkaideje. Tavaly ősztől az iskolaigazgatók két órával fizetés nélkül megnövelhetik a tanárok tanórán kívüli munkaidejét, idén szeptembertől pedig kötelezően kettővel emelkedik minden pedagógus óraszáma.

Az oktatási és kulturális miniszter a Pedagógusok Szakszervezetének tanévzáróján bejelentette, a tavalyi rendelkezés hatályát veszti.

"Ez a kötelező óraszámemelés szeptember elsejétől életbe lép, és felváltja a jelenleg hatályos rendelkezéseket. Helyébe lép annak, ami most van. Nem hozzáadódik, hanem felváltja azt" - erősítette meg Hiller István. A miniszter beszélt a tanárok teljesítményalapú bérezéséről is.

A szakszervezet nem zárkózik el

Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke válaszában közölte, nem zárkóznak el semmilyen változtatás elől, ha a tárca partnernek tekinti őket.

"Ehhez azonban igényeljük a plusz források behozatalát. Azt gondoljuk, hogy a magyar bérszínvonal általában, ezen belül a közoktatási bérszínvonal messze van az EU átlagtól és a magyar gazdasági lehetőségektől is" - jelentette ki a szakszervezet elnöke.

Az oktatási és kulturális miniszter a rendezvényen elmondta, a 19 összevonásra ítélt fővárosi középiskolától 619 közalkalmazottat, ebből 238 pedagógust kell elbocsátani.

Ebből 54 pedagógus helyzete még bizonytalan, 184-et viszont vagy más munkakörben helyeztek el, vagy nyugdíjaztak.

A tanévzárón részt vett az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője is, akiről kiderült, hogy tagja a Pedagógusok Szakszervezetének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×