eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kiss Péter: "Előbb el kell jutni a hídhoz"

A szociális és munkaügyi miniszter szerint, ha a mostani koalíció kormányoz 2010-ig, akkor elképzelhető, hogy a személyi változások mellett szerkezeti átalakítás is lesz a kabinetben.

Kiss Péter az InfoRádiónak találgatásnak nevezte, hogy még az idén visszakerül a Miniszterelnöki Hivatal élére.

Ez tipikusan olyan ügy, amely a miniszterelnök felelősségébe tartozik. Ami engem illet, ezt a mostani feladatkörömet igyekszem nagyon jól ellátni, és szeretem is a munkámat - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit szólna ahhoz, ha Gyurcsány Ferenc ismét a Miniszterelnöki Hivatal vezetésével szeretné megbízni, Kiss Péter közölte: "előbb el kell jutni a hídhoz, hogy átmenjünk rajta".

Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e kormányátalakítás idén, a miniszter nem akart konkrétumokat mondani.

A rendszerváltozás óta eltel évek tapasztalataira hivatkozva közölte: a kormányok nem szoktak egy ciklust ugyanabban az összetételben végigdolgozni.

Ha 2010-ig kormányzunk, akkor nálunk is így fog történni - vélekedett a miniszter.

Az nem fátum, hogy ha valaki ma miniszter, akkor holnap is az legyen - mondta Kiss Péter.

A miniszterség megtiszteltetés annak, aki csinálja, a kormányfő szempontjából viszont hatékonysági kérdés - tette hozzá.
A miniszterelnök február 15-én újságírói kérdésre még azt válaszolta, hogy ha rendkívüli esemény nem történik, akkor a tavaszi parlamenti idényben nem lesz változás a kabineten belül.

Ezzel szemben az elmúlt hónapokban új egészségügyi, környezetvédelmi, valamint péntektől igazságügyi és rendészeti miniszter dolgozik a kormányban.

Az InfoRádió értesülései szerint legkésőbb őszig távozhat posztjáról Szilvásy György. A Miniszterelnöki Hivatal élére pedig újra visszakerülhet Kiss Péter, aki jelenleg szociális és munkaügyi miniszter.

Gyurcsány Ferenc korábbi üzlettársa és egyik legfőbb bizalmasa, Szilvásy György azonban nem távolodik el teljesen a kormánytól: a szerkezeti átalakítások után továbbra is felügyelheti a nemzetbiztonsági szolgálatokat.

A szocialista párton belüli erőviszonyok módosulását jelentheti, hogy a Miniszterelnöki Hivatal élére ismét esélyes a mostani szociális és munkaügyi miniszter.

Mintahogy az InfoRádió egyik kormányközeli forrása fogalmazott: "ez csak Kiss Péteren múlik". Értelemszerűen ezért a szociális tárca élén is változás lesz.

Felvetődött a külügyminiszter lecserélése is, valamint az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium kettéválása.

Amennyiben ez utóbbi megtörténik, akkor Gyurcsány Ferenc két legyet üthet egy csapásra. Ugyanis a miniszterelnök már régen beszél arról, hogy Bajnai Gordon tárca nélküli miniszter lesz, de eddig ez nem történt meg.

Így viszont a jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos a területfejlesztés minisztere lehet.

Hang és szöveg: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×