eur:
395.98
usd:
359.46
bux:
0
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Vagyonosodási vizsgálatok: 15 milliárdot hiányol az APEH

Eddig majdnem 15 milliárd forint értékben fogalmazott meg kifogásokat az adóhivatal a vagyonosodási vizsgálatok során. Pedig a vizsgálatok kétharmadát még nem zárták le.

Szikora János, az APEH elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén a többi között arról is beszélt, hogy a tisztességes adórendszer minden vállalkozásnak elemi érdeke.

Hétfőig 3648 vagyonosodási vizsgálatot végzett el az APEH. 2514 esetben találtak valamilyen kifogást, összesen 14,9 milliárd forint értékben. Több mint 6500 vizsgálat pedig még folyamatban van - közölte az adóhatóság elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén.

Szikora János szerint a tisztességes adórendszer minden vállalkozás elemi érdeke, bár nem kis derültséget keltve idézte azt az Albert Einsteinnek tulajdonított mondást, amely szerint az életben három biztos dolog van: a halál, az adók és az emberek az a törekvése, hogy mindkettőt elkerülje.

Az adóhatóság elnöke hozzátette: 2006-ban 7163 milliárd forint, adó jellegű bevételt szedett be az állam, amely sikeresen fejlesztette internetes szolgáltatásait. Honlapjáról több fontos adatbázis elérhető, például az áfa- és az evaalanyok fő adatai, vagy az adóhátralékosok listája.

Szikora János kiemelte, hogy az APEH komoly szankcionálási lehetősége az áfalevonás korlátozását eredményező adószám-felfüggesztés.

Az interneten a foglalkoztatottak ellenőrizhetik, hogy munkáltatójuk mennyi adót és járulékot fizetett be utánuk; 2006-ban egyébként 11 millió látogatást regisztráltak az apeh.hu-n. De működik egy 250 fős call center is.

Trükkök

Az APEH által végzett ellenőrzések közül Szikora János kiemelte az adóminimalizálók, a színlelt szerződéssel dolgozók, az értékesítési láncolatok és a hulladékkereskedők vizsgálatát. Megemlítette, hogy a legjellemzőbb áfacsaládi módszerek között tartják számon a fiktív számlázást, a láncszámlázást, a bevételek eltitkolását valamint az alul- illetve a túlszámlázást.

Ezek többsége az építőiparban, az ingatlankereskedelemben, illetve a számítástechnikai és telekommunikációs termékek értékesítésében jellemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 06:52
×
×
×
×