eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szocialista politikus a gázművek élén

A fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága megválasztotta a fővárosi közműcégek vezetőit. A Fővárosi Gázművek vezérigazgatója Bakonyi Tibor, korábbi szocialista főpolgármester-helyettes lett. Az ellenzék szerint nem volt jogszerű az ülés összehívása, így a döntés sem jogszerű.

A fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága megválasztotta a fővárosi közműcégek második csoportjának vezetőit. Az első hat cégből álló csoport vezetőiről egy hónappal ezelőtt döntöttek.

Az igazgatókkal négy évre szóló megbízási szerződést köt a főváros, kivéve a Budapesti Temetkezési Intézetet, ahol Simóka Kálmánné jelenlegi igazgatónak csak jövő év végéig szól a megbízatása, valamint a vidámpark igazgatóját, Tari Juliannát, akinek 2007. szeptember 30-ig hosszabbították meg a szerződését.

Az egy hónappal ezelőtti döntéssel ellentétben most az igazgatók nagyobb része a helyén maradt, így továbbra is Port Ferenc vezeti a Budapest Film Rt.-t, Kocsis László a Főkertet, Bubla Gyula a kéményseprő-ipari kft-t.

Ezeknek a cégeknek a vezetői havi 552 ezer forintos fizetést kapnak, kiegészítésül pedig 150 százalékos éves prémiumot.

Új vezérigazgatója van Bakonyi Tibor korábbi szocialista főpolgármester-helyettes személyében a Fővárosi Gázműveknek, és a csepeli szennyvíztisztítót építő Enviroduna Kft.-t is új ember, Groniewsky Tamás vezeti.

A Főgáz Rt. igazgatójának fizetéséről a külföldi tulajdonos dönt, az Enviroduna igazgatója pedig havi 764 ezer forintot keres, amihez 100 százalékos éves prémium társul.

Döntött a bizottság a cégekhez tartozó igazgatótanácsi és felügyelő-bizottsági helyek elosztásáról is.

Az igazgatótanácsokba kizárólag a koalíciós pártok delegálnak tagokat vagy elnököket, az ismertebbek között lehet említeni például Persányi Miklóst, aki a vidámpark igazgatótanácsának új elnöke.

A cégek felügyelő-bizottságaiba mintegy 40 fővárosi képviselőt delegálnak a közgyűlési pártok. A régebben csak képviselői mellékkeresetnek is nevezett foglalkozás ma már sok esetben többet hoz, mint a 110 ezer forintos képviselői alapfizetés: a legtöbb cég felügyelői-bizottsági tagja havi 94 ezer, elnöke pedig 145 ezer forintot vihet haza.

A gazdagabb társaságok viszont, mint a Főgáz vagy a Csatornázási Művek havi 169 ezer forinttal honorálják az fb tagjait, és 336 ezer, valamint 320 ezer forinttal az fb elnökét.

Bagdy Gábor, a gazdasági bizottság kereszténydemokrata tagja elmondta, hogy véleménye szerint a testület jogszerűtlenül döntött a kinevezések ügyében, mert az ülés meghívóit nem a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott időben küldték el. A képviselő ezért Tiba Zsolt főjegyzőhöz fordult jogszabály-értelmezésért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×