eur:
391.04
usd:
366.93
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szigor, fejlesztés, traffipax - a nap legfontosabb hírei

Amennyiben a hétfőihez hasonló üzemzavar keletkezik a magyar villamosenergia-rendszerben, azonnali intézkedésként ez alatt az idő alatt tilos áramot exportálni, továbbá minden erőművi blokkot be kell indítani. Ezt a gazdasági és közlekedési miniszter közölte azt követően, hogy megbeszélést folytatott a villamosenergia-rendszert irányító Mavir vezérigazgatójával és a Magyar Energia Hivatal vezetőivel.

Kóka János a hétfői áramhiányról szólva elmondta: többszörös mulasztás volt az oka annak, hogy csaknem 40 percen keresztül nem volt elég áram. A miniszter bejelentette a hibázó szolgáltatók, piaci szereplők ellen hatósági vizsgálat indul.

Jóváhagyta a MOL-csoport igazgatósága a Dunai finomító fejlesztési programját, amelynek eredményeként évi 1,3 millió tonna gázolaj többlettermelés válik lehetővé - közölte a társaság. A hozzávetőleg 77 milliárd forint értékű fejlesztési program várhatóan 2010-ben zárul.

Megkezdte működését az OTP szerbiai leányvállalatainak összeolvadásával létrejött OTP banka Srbija - jelentették be Újvidéken. Az új hitelintézet 285 ezer ügyfélnek, természetes és jogi személynek nyújt szolgáltatást 106 bankfiókban.

A bank három százalékos részesedéssel rendelkezik a 35 szereplős szerbiai pénzintézeti piacon. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta: céljuk az, hogy az OTP banka Srbija a szerb piac meghatározó szereplőjévé váljon és 2010-ig piaci részesedését öt százalékra növelje.

A Tárki szerint továbbra is őrzi jelentős előnyét az MSZP-vel szemben a Fidesz. A közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése alapján az ellenzéki párt a biztos szavazó pártválasztók között 17 százalékponttal vezet a szocialisták előtt.

A Fidesz támogatottsága ebben a körben 51, az MSZP-é 34 százalék. A kutatás szerint jelenleg a két nagy párt mellett csak az MDF jutna be a parlamentbe; a párt támogatottsága 7 százalék, míg az SZDSZ-re a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka adná voksát.

Fokozottan ellenőrzi a járműveket a Budapesti Rendőr-főkapitányság a főváros legveszélyesebbnek ítélt útszakaszain. Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: eddig elsősorban gyorshajtókat szűrtek ki, és több olyan járművet rendeltek be azonnali műszaki vizsgára, amelyek állapota nem felelt meg a követelményeknek.

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte hűtlen kezelés miatt a Magyar Úttörők Szövetsége elnökét a Fővárosi Bíróság. Rácz Péter 1999-ben az úttörőszövetség ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adta el a csillebérci úttörőtábor területén lévő, a szakértők szerint több mint 90 millió forint értékű vadászházat.

Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy azóta elhunyt kínai állampolgár volt, a másik pedig az adásvétel után hetekkel a vádlott unokatestvére lett. A vadászházat később visszabérelte az úttörőszövetség. Rácz Péter tagadta bűnösségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×