eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Allergia-gyógyszerek: kieséses szakasz

Több allergia-gyógyszer is kikerült a támogatott készítmények köréből, erről elvileg az orvosoknak tudniuk kell. Ennek ellenére előfordul, hogy olyan készítményt írnak fel a betegeknek, amelynek a teljes árát ki kell fizetni. Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Gyógyszerügyi főosztályának vezetője kommunikációs problémával magyarázta, hogy nemrég az InfoRádió egyik hallgatója állami támogatás nélküli gyógyszerre kapott receptet orvosától. Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke kiemelte, hogy akár a betegek egészségét is veszélyeztetheti, ha megszokott gyógyszerük helyett másik, olcsóbb készítményt kell anyagi okokból vásárolniuk.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Gyógyszerügyi főosztályának vezetője szerint azok a gyártók, amelyek a legolcsóbb készítménynél 20 százalékkal drágábban akarják adni ugyanazt a készítményt, kiesnek a támogatásból.

Ez a helyzet egyes allergiagyógyszerek esetében is. Így például Cetirizin hatóanyag-tartalmú készítményből jelenleg hétféle van a piacon, ezek ugyanazt a hatást biztosítják - mondta Molnár Márk.

A főosztályvezető szerint előfordulhat információs probléma, ugyanakkor hangsúlyozta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindent megtett annak érdekében, hogy minden orvoshoz eljusson az információ, mikor milyen készítmények kerülnek ki az államilag támogatott körből.

"Bizonyára előfordulhat, hogy a rendelés során az orvos megfeledkezik a listáról és megszokásból felírja a régi készítményt. Szerintem ezek a problémák idővel kezelhetők lesznek" - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Gyógyszerügyi főosztályának vezetője.

Molnár Márk szerint elvileg az orvosoknak minden készítményről tudniuk kell, hogy támogatott-e vagy sem. Az április 1-vel a támogatásból kizárt készítményekről február végén adtak tájékoztatást, amely jelenleg is elérhető a honlapjukon.A probléma az, hogy nem csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet által egyenértékűnek minősített készítményeket ajánlja a háziorvosok számára készített szoftver - mondta az InfoRádiónak az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke.

Pós Péter kifejtette, hogy ő több gyógyszert is ellenőrzött, és a szoftver által ajánlottak nagy része nem volt egyenértékű.

Kiemelte, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszereknek csak fő összetevőik egyeznek, a különböző mellékanyagok akár allergiás reakciót is válthatnak ki bizonyos betegeknél. Emiatt akár a betegek egészségét is veszélyeztetheti, ha megszokott gyógyszerük helyett másik, olcsóbb készítményt kell anyagi okokból vásárolniuk - tette hozzá Pós Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×