eur:
389.59
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Medián: a többség támogatná a "vegyes" biztosítói rendszert

A megkérdezettek többsége támogatná a több-biztosítós rendszer bevezetését, feltéve ha megmarad az állami egészségpénztár is - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet április végén készített reprezentatív felméréséből.

A lakosság 54 százaléka támogatna egy "vegyes" egészségbiztosítási modellt, amelyben megmarad az állami biztosító, de aki akar, szerződhet magánbiztosítóval is - derült ki a kutatásból.

Az eltelt két hónapban 31-ről 37 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik megtartanák a jelenlegi egységes állami egészségbiztosítási rendszert, főleg azért, mert a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan a Fidesz szavazói a korábbinál nagyobb arányban sorakoztak fel emellett az elképzelés mellett.

Az ilyen "átpolitizált" kérdéseknél általában a tapasztaltnál sokkal kisebb a különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye között; mindkét oldalon többségben vannak a "vegyes modell" támogatói - olvasható a felmérésben.

Sokan nem értik

Az elemzés szerint a pártválasztás és a több-biztosítós modell megítélése közötti gyenge kapcsolat részben abból adódik, hogy a Fidesz-szavazók között szép számmal található fiatalok az átlagnál nagyobb arányban támogatják a biztosítási piac megnyitását.

Azt azonban, hogy ez a piacnyitás pontosan mit is jelent, egyelőre viszonylag kevesen értik, csupán a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy többé-kevésbé tisztában van a jelenlegi és a több-biztosítós rendszer közötti különbséggel - áll a felmérésben.Ha értik, támogatják

Viszont minél inkább érti valaki a két modell közötti különbséget, annál inkább támogatja a több-biztosítós rendszert, és a modellről szóló vitákat feltehetően nagyobb figyelemmel követték azok, akik eleve rokonszenveznek a piaci szereplők bevonásával.

Emellett a részleteket egyáltalán nem ismerők valószínűleg inkább "mennek biztosra" és ezért támogatják inkább a jelenlegi rendszer megtartását - közli az elemzés.

Az alacsony iskolai végzettségűek körében azért alacsonyabb a támogatottsága a több-biztosítós modellnek, mert a válaszadók túlnyomó többsége saját bevallása szerint nincs tisztában azzal, hogy az mit is jelent.

Többet, jobbat várnak a pénzért

A február közepén bevezetett vizitdíjjal kapcsolatban a Medián felmérése azt mutatta: a bevezetés után két hónappal a korábbinál többen gondolják úgy, hogy a vizitdíj hatására a betegek magasabb színvonalú ellátást várnak el, hogy csökken az orvosok túlterheltsége, javul az intézmények anyagi helyzete és visszaszorul a hálapénz.

A dokumentumban az áll: az utóbbi két hatást továbbra is csak kevesen tartják valószínűnek, miközben továbbra is meghaladja a 60 százalékot azoknak az aránya, akik szerint az intézkedés miatt a szegények kiszorulhatnak az ellátásból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×