eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Elhisszük, hogy a világ valóban erőszakos"

Az emberek immúnissá válnak az erőszakkal szemben, ha túl sok erőszakos tévéműsort néznek - mondta az InfoRádiónak a médiaszakértő, miután közfelháborodást váltott ki, hogy több amerikai tévécsatorna bemutatta a virginiai egyetemen lövöldöző diákot ábrázoló felvételeket. Róka Jolán szerint a televíziók hibáztak, amikor pisztollyal és tőrrel a kezében láttatták a 23 éves dél-koreai származású férfit.

Elhibázott volt a jelenetek naturalisztikus bemutatása, mert ezek a képsorok meghaladták az átlagemberek erőszak-befogadási és -elviselési indexét - mondta az InfoRádió nak a médiaszakértő.

Róka Jolán hozzátette: George Gerbner többször leírta azt a tényt, hogy az erőszakdózis növelése emeli az ingerküszöböt, és az "átlagos" erőszakos jelenetekre az emberek kevésbé figyelnek oda.

Torzuló világkép

Az erőszakossággal szembeni immunitás nagyon káros a befogadó számára, aki ennek hatására a világot még félelmetesebbnek tartja majd, kiszolgáltatottabbnak érzi magát, ezzel csökken a magabiztossága és az önbizalma, és torzul a világról alkotott képe - véli a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola nemzetközi és tudományos rektorhelyettese.

Róka Jolán közölte: az erőszakos felvételek bemutatásának nincs kimutatott elrettentő hatása.

A média felelős

Egyes médiaszakértők szerint az ilyen jelenetek megnézésének hatására az embereket katarzisélmény éri, amelynek során megszabadulnak a mindenkiben meglévő erőszakra való hajlamtól, ez sem bizonyított azonban - mondta a szakértő.

A médiának nagy felelőssége az emberek életszemléletének, gondolkodásmódjának befolyásolásában - fűzte hozzá Róka Jolán.

"Minél több erőszakot látunk, annál inkább elhisszük, hogy a világ valóban erőszakos" - jelentette ki a médiaszakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×