eur:
388.49
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fidesz: a kormány zsarol és diktátumokat ad

A Fidesz kezdeményezte, hogy az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke hívjon össze rendkívüli ülést szombatra a kórházak finanszírozási szerződésének hiányosságai miatt. Az MSZP ezt nem támogatja.

Mikola István volt egészségügyi miniszter a KDNP elnökével közösen azt kérte, hogy az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke hívjon össze rendkívüli ülést, mert szerintük hiányosak azok a szerződéstervezetek, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár küldött a kórházfenntartóknak és -működtetőknek.

A honatyák kifogásolták, hogy egyrészt az írásos anyagok nem tartalmazzák a járóbeteg-szakellátásra vonatkozó fejezeteket, másrészt nem szabják meg a teljesítményvolumen-korlátot, azaz azt a betegszámot, ameddig az egészségbiztosító finanszírozza az ellátást.

Mikola István közölte: a demokrácia adta lehetőségeket kihasználva az intézményfenntartók jogorvoslattal élnek majd. A politikus hozzátette: a kórházak fenntartói és működtetői azt várják a bíróságtól, hogy függessze fel az egészségügyi reform kórházakra vonatkozó fejezeteinek végrehajtását.

Mikola István úgy tudja, hogy "nem nagyon lesz olyan intézmény, fenntartó", amely nem fűz jogfenntartó záradékot a szerződéshez. A politikus szerint ez tartalmazza azt a kitételt, hogy amennyiben a Fővárosi Bíróság felfüggeszti a kórháztörvény végrehajtását, akkor a fenntartók semmisnek tekintik az egészségbiztosítóval kötött szerződést.

Az ellenzéki politikusok zsarolásnak tekintik azt, hogy a kormány diktátumokat ad a kórházaknak és azzal fenyegeti az intézményeket, hogy ha nem írják alá a szerződéseket, akkor nem finanszírozzák a gyógyítást.

Nem támogatják

Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: nem támogatja a rendkívüli ülés összehívását. A munkacsoport hétfőn dönthet arról, hogy tárgyal-e erről a kérdésről.

A honatya úgy fogalmazott: nem kívánnak asszisztálni egyes fideszes politikusok politikai ambícióihoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×