eur:
388.44
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Castro hasznos tanácsai az amerikaiaknak

Fidel Castro szerint a bioetanol hülyeség, mert egyrészt drága, másrészt az emberek elől von el táplálékot és drágítja az élelmiszereket. Az amerikaiaknak inkább fénycsöveket kellene használniuk izzó helyett, ahogy a kubaiak teszik. Ezt a kubai pártlap vezércikkében írta a 80 éves elnök, aki megjegyzi, George Bush amerikai vezető hárommilliárd ember kiéheztetéséért felelős. Castro cikkét az Index ismerteti.

A Népszabadság arról ír, hogy jövő nyárig elkészülhet a tubesi radar tornya, és az év végén használatba is vehetik az új lokátorállomást. A honvédelmi miniszter elmondta: a beruházás költségeit változatlanul a NATO állja; az építkezés másfél milliárd forintba kerül, a radarberendezések értéke meghaladja a húszmilliárd forintot. Szekeres Imre szerint a tárca továbbra is partnernek tekinti a helyi társadalmat, és együttműködik minden, párbeszédre nyitott szervezettel, ezért ügyfélszolgálati irodát nyitnak Pécsett, folyamatosan kapcsolatot tartanak a környezetvédőkkel, és a civilek a kivitelezési munkák minden fázisát figyelemmel kísérhetik majd.

A Magyar Nemzet terjedelmes összeállításban elemzi a Hankook dél-koreai gumigyár magyarországi ténykedését a gazdasági és közlekedési miniszter 2005. októberi bejelentésétől napjainkig. A lap állítja, hogy egy négy üzletemberből álló körnek lehetősége volt még a Hankook-tárgyalások megkezdése előtt 8-900 forintos négyzetméteráron egy olyan 100 hektáros föld megvételére, amelyen később a beruházás megvalósult. A lap szerint a cég óriási állami támogatásokat kapott, a vele kötött szerződés részleteiről azonban nem sokat tudni.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a távközlési cégek hálózatainak és szolgáltatói részlegeinek szétválasztására tesz majd javaslatot az Európai Bizottság. Viviane Reding távközlési biztos szerint így az új piaci szereplők könnyebben férhetnének a nagy szolgáltatók hálózataihoz, ezt különösen a széles sávú piac szempontjából tartja fontosnak a luxemburgi politikus. Bár az elmúlt években mind a vezetékes, mind a mobilhívások tarifái jelentősen csökkentek, a fogyasztók számára a nagyobb verseny további áresést hozhatna.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint a 2007-2013 közötti időszakban a kormány összesen mintegy 7,5 milliárd forint támogatást biztosítana EU társfinanszírozással a megújuló energia termelésének és felhasználásának elősegítésére. Ennek az összegnek a hatoda bioüzemanyagokkal összefüggő támogatás lehet. A bioüzemanyagok alapanyag-igényének biztosítására, a kis kapacitású feldolgozóüzemek támogatására vissza nem térítendő támogatást lehet majd igényelni, a nagy kapacitású gyárakat pedig elsősorban kamattámogatással segítené a kormány.

A portfolio.hu arról ír: elcsépelt közhelynek tűnhet az oroszországi (és ukrajnai) ingatlanpiac hatalmas potenciáljának hangsúlyozása, ám a piaci körülményeknek olyan ideális együttállását láthatjuk Oroszországban, melyet csak alig képesek elhalványítani a kétségtelenül meglévő piaci kockázatok. Az orosz piac ugyanis sokkal zártabb, mint a közép-kelet európai ingatlanpiacok, az államnak és így a bürokráciának sokkal nagyobb szerepe van, így nem véletlen, hogy a nagyobb külföldi fejlesztők közül még egyik sem tudta igazán megvetni a lábát az országban.

A penzcentrum.hu az élettársi kapcsolat vagyoni kérdéseiről készített összeállítást. Hogyan alakul az öröklés? Mostantól közös vagyon lesz itt is? Meg kell felezni a lakást az élettárssal? Mindezt hogy tehetik meg, mikor éppen ezért nem házasodtak meg? A pénzügyi portál erre keresi a választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×