eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Gyurcsány: magyar szempontból is sikeres volt az EU-csúcs

A magyar diplomácia szempontjából is eredményesnek minősítette az Európai Unió jubileumi csúcsértekezletét és az állam- és kormányfők által elfogadott Berlini Nyilatkozatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: a dokumentum nemcsak visszatekint, hanem kijelöli a következő időszak feladatait is.

A miniszterelnök berlini sajtóértekezletén közölte: a magyar diplomácia arra törekedett, hogy a nyilatkozat fejezze ki azt a nyelvi, kulturális és nemzetiségi sokszínűséget, amelyet Magyarország bátorítani kíván Európában.

A dokumentum - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc - ennek kapcsán szó szerint a magyar javaslatot tartalmazza, miszerint az EU óvja tagjai egyediségét és hagyományait, a nyitott határok, a nyelvek, a kultúrák és a régiók sokszínűsége az uniót csakis gazdagabbá teszi.

A kormányfő szintén sikerként értékelte, hogy az Európai Unió a jövőben is a nyitott kapuk politikáját követi. Az unió bővítése - tette hozzá - nem zárult le, noha a bővítésnek együtt kell haladnia az együttműködés mélyítésével.

Gyurcsány Ferenc rendkívül fontosnak tartotta azt is, hogy a nyilatkozat leszögezte: 2009-ig, az európai parlamenti választásokig az EU-t egy megújított, közös alapra kell helyezni.

A miniszterelnök szerint az Európai Unió az elmúlt évtizedekben minden vita ellenére rendkívül sikeres volt. Emlékeztetett arra, hogy a kontinens történetében soha nem volt olyan hosszú időszak pusztító háború nélkül, mint az elmúlt ötven esztendő.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×