eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Fidesz nem bízik már a vizitdíjról szóló népszavazás kiírásában

A Fidesz szerint várhatóan négy kérdésben lehet népszavazás, hiszen az Alkotmánybíróság (Ab) által jóváhagyott három kérdés mellett meg van a lehetősége annak, hogy a tandíjról is véleményt mondjanak a polgárok - mondta Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Rubovszky György KDNP-s képviselővel tartott sajtótájékoztatón.

Áder János azt mondta: kérik az Országos Választási Bizottságot, hogy - az Ab által meghozott döntésnek megfelelően - mielőbb folytassa le az eljárást a tandíjjal kapcsolatban.

A fideszes politikus úgy vélte, ha az OVB a lehető legrövidebb időn belül lefolytatja a szükséges eljárást, akkor a négy kérdésről várhatóan ősszel, szeptember és november között meg lehet tartani a népszavazást.

Áder János elmondta: a tandíj kérdésében "egyértelmű a helyzet", hiszen az Ab álláspontja világos és egyértelmű. Hozzátette: az OVB döntése nem lehet más, mint az, hogy a tandíjra vonatkozó kérdést is népszavazásra bocsátja.

A vizitdíj ügyével kapcsolatban azt mondta: világosan kiderült, hogy e témában nem lesz népszavazás.

Az Ab döntéséből világosan és egyértelműen látszik, hogy az OVB akkor, amikor a döntését meghozta, jogszerűtlen járt el, mivel a 2006-os költségvetésben semmiféle vizitdíjról nem volt szó. Időközben megszületett a költségvetés, és "most már (...) az úgynevezett tiltott tárgykörök körébe került a költségvetésen keresztül a vizitdíj" - fogalmazott a politikus.

Áder János hozzátette: kizárólag és egyértelműen a kormány felelőssége, hogy ötödik kérdésként a vizitdíjról nem mondhatnak véleményt a választópolgárok.

Úgy vélte, a kormány találhatott volna olyan alkotmányos megoldást, amellyel megnyílt volna a lehetősége a vizitdíjjal kapcsolatos népszavazásnak is.

"Örültünk volna, ha a kormány nem sumákol, hanem őszintén vállalja a (...) megmérettetés lehetőségét - tette hozzá Áder János.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikán kívüli gyógyszerárusítással kapcsolatos kezdeményezésekben kezdődhet meg az aláírásgyűjtés.

A vizitdíjról és a tandíjról újra kell döntenie az Országos Választási Bizottságnak. Részletek itt!

Az ügydöntő népszavazást a Fidesz elnöke hirdette meg, tavaly október 23-án, az Astoriánál tartott nagygyűlésen.

Orbán Viktor akkor azt mondta: a párt népszavazási kezdeményezést nyújt be a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×