eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lehet eltérően díjazni az orvosok ügyeleti idejét

Az Európai Bíróság végzése szerint nem ellentétes az európai uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amely eltérően díjazza az ügyeleti időt, ha közben tényleges munkavégzés nem volt. Az ügyeletben eltöltött időt ugyanakkor teljes munkaidőnek kell beszámítani.

Nem ellentétes az európai uniós joggal, ha egy tagállam - jelen esetben Magyarország - a normál munkaidőtől eltérően díjazza az ügyeleti időt, amennyiben azalatt tényleges munkát nem végeztek - közölte az Európai Bíróság.

A testület korábban több hasonló ügyben döntött és következetesen kiállt amellett, hogy a kérdéses jelenléti időt teljes mértékben munkaidőként kell számításba venni az irányelv szerinti maximális heti munkaidő kiszámításakor.

Más kérdés, hogy az Európai Bíróság szerint tévesen úgy értelmezték a korábbi ítéleteket, hogy a tényleges munkavégzéshez nem vezető ügyeleti időért az orvost a közösségi jog alapján ugyanolyan díjazás illeti meg, mint a tényleges munkavégzéssel töltött munkaidőért. A bíróság viszont már korábban megállapította, hogy az irányelv nem alkalmazható a munkavállalók díjazására.

Egy cseh bíróság kezdte

Egy cseh bíróság most a félreértések elkerülése végett ismét az Európai Bírósághoz fordult, ezúttal kifejezetten a díjazás kérdésében. A végzés szerint nem ellentétes az uniós joggal az eltérő díjazás, ha a nemzeti szabályozás "teljesen biztosítja a munkavállalóknak az ... irányelv által utóbbiak egészségének és biztonságának hatékony védelme érdekében biztosított jogok hatékony érvényesülését".

Megismételte ugyanakkor a bíróság, hogy ellentétes az uniós joggal az a tagállami szabályozás, amely szerint az orvos által ellátott, a munkavégzés helyén fizikai jelenlétével járó ügyelet ideje, amely alatt nem végez semmilyen tényleges munkát, nem minősül teljes egészében munkaidőnek az irányelv értelmében.

A jogi probléma eddig az volt, hogy orvosok esetén be kell-e számítani a 48 órába azon időtartamot, amely alatt az orvos a munkavégzés helyén fizikai jelenlétével járó ügyeletben van, azonban nem végez semmilyen tényleges munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×