eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Húszmillióért utaztak a Honvédelmi Minisztérium vezetői

Csaknem húszmillió forintot költöttek el nyolc felső vezető utazási költségeire tavaly a Honvédelmi Minisztérium kasszájából. Ebből csaknem egymillió forint ment el a tárca vezetőjének költségeként azokra a miniszteri látogatásokra, amelyeket delegáció élén tett a Magyar Honvédség jelenlegi misszióiban.

Tavaly a vállalkozói igazolványok több mint ötödét adták vissza a tulajdonosok - értesült a Népszabadság. Ez az év sem ígér sok jót: miközben az emberek vélhetően kevesebbet költenek majd cukrászdára, taxira és fodrászra, a kisvállalkozók maguk is kénytelenek lesznek többet fizetni a büdzsének. Az élőmunka növekvő járulékterhei, a magasabb minimálbér és a minimáladó sokakat padlóra küldhet.

Csaknem húszmillió forintot költöttek el nyolc felső vezető utazási költségeire tavaly a Honvédelmi Minisztérium kasszájából - írta a Magyar Nemzet. Ebből csaknem egymillió forint ment el a tárca vezetőjének költségeként azokra a miniszteri látogatásokra, amelyeket delegáció élén tett a Magyar Honvédség jelenlegi misszióiban. A minisztérium által a laphoz eljuttatott kimutatás szerint a szakállamtitkárok utazták el: Bali József védelempolitikai szakállamtitkár csaknem 8 millió forintot, Kunos Bálint védelemgazdasági szakállamtitkár 6,3 milliót, Füredi Károly pedig egymillió forintot költhetett el hivatalos utak kapcsán felmerülő költségeire. Az utóbbi szakértő viszont csak fél ciklust tölthetett el eddig a minisztériumban, hiszen tavaly év közepén nevezte ki Szekeres Imre védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkárrá.

Sokan elbukhatják a regadó-visszatérítést - írja a Napi Gazdaság. A VPOP várhatóan már e héten megjelenteti honlapján a regisztrációs adó visszatérítéséről szóló részletes tájékoztatót és egy nyomtatványt a visszaigényléshez. Utóbbit az ügyfeleknek nem kötelező benyújtani, de a kérelemhez mindenképpen csatolni kell a rendelkezésre álló okmányokat, vagyis a számlát, az adásvételi szerződést és az adóigazolást - tudta meg a lap Sipos Jenőtől, a VPOP szóvivőjétől, aki szerint a kérelmezőket szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd a vámhatóság, és szükség esetén azt is felkeresik, akire az adót átháríthatták. Várhatóan ádáz küzdelem kezdődik majd a kereskedők és a vásárlók között a visszatérítésért, és mindkét fél a maga előnyére nyilatkozik majd regadós számla híján. A visszaigénylési eljárás legfeljebb 180 napig húzódhat a regadó-visszatérítésről szóló törvény szerint, és nem tartalmaz hosszabbítási lehetőséget jogi viták esetére. Emiatt előfordulhat, hogy a kereskedő és a vevő is elesik a visszatérítéstől.

A Világgazdaság szerint nagy számban sorakoznak még a szezonális termékek - kabátok, pulóverek - a hazai boltok polcain, miközben lassan a végéhez is ér a téli kiárusítás időszaka. Az idén egész évben gyengébb forgalmat várnak a ruházati kereskedők. Ezt nagyrészt a gazdasági megszorítások már az év első hónapjaiban várható hatásával magyarázzák. Ezen túlmenően az európai textilpiacra általánosan jellemző tendencia nálunk is érzékelhető: az ázsiai és feketepiacok az akciók ellenére is jelentős forgalmat vonnak ez az üzletektől és az áruházaktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×