eur:
389.59
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csőd vagy törvénysértés?

Kerületi csődök vagy törvénysértés között kell választania a fővárosi önkormányzatnak az idei forrásmegosztás kapcsán. Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádiónak elmondta, hogy a forrásmegosztásról szóló törvény szövegezését tavaly elhibázták az alkotók, így ahelyett, hogy több jutna a kerületeknek, az új jogszabály szerint még tőlük kell elvonnia 12-15 milliárd forintot a fővárosnak.

A főjegyző közölte, hogy a fővárosi közgyűlés február közepén fogadja el a 188 milliárd forint közös bevétel elosztásáról szóló forrásmegosztási rendeletet.

Az elosztás kereteit idén már új törvény szabályozza, amelyet képviselői kezdeményezésre tavaly módosított a parlament.

A törvény arról határoz, hogy a bevételből 47 százalék a fővárosi önkormányzaté, a fennmaradó pénzen pedig egy képlet alapján osztozik a 23 kerületi önkormányzat.

Csakhogy Tiba Zsolt szerint a jogszabály szövegezése rossz, ha ugyanis szó szerint alkalmazzák, akkor azokat a bevételeket is be kell vonni a közös megosztandó források közé, amelyek eddig mindig a kerületek saját bevételei voltak. Példaként említette a telek- és építményadót, valamint a gépjárműadót.

Ez azt jelentené, hogy a kerületeknek 12-15 milliárd forinttal kevesebb jutna idén, ami csődbe vinne jó néhány kerületet.

Tiba Zsolt szerint nehéz dilemma előtt áll a főváros: ha törvény szerint jár el, akkor elvonja a pénzt, de ha nem vonja el a pénzt, akkor törvényt sért, és megrovást kaphat például az Állami Számvevőszéktől.

A főjegyző komikusnak tartja, hogy éppen azok a parlamenti képviselői szándékok vezettek ehhez a helyzethez, amelyek a kerületek javára akarták torzítani a forrásmegosztás arányait.

Tiba Zsolt végül közölte, hogy a közgyűlés februárban dönt a kérdésben, de személy szerint nem tartja reálisnak, hogy a főváros elvonja ezt a hatalmas összeget a kerületektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×