eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Elbúcsúztatták Nagy Gáspár költőt

Pályatársai és tisztelői búcsúztatták Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőt a budapesti Farkasréti temetőben.

A Makovecz-ravatalozóban tartott, temetés előtti búcsúztatáson mások mellett Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, Olasz Sándor, a Tiszatáj főszerkesztője, Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője és Vári Fábián László kárpátaljai költő mondott beszédet.

A Kossuth- és József Attila-díjas alkotót, a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének volt vezetőjét január 3-án, 57 éves korában, hosszú szenvedés után érte a halál.

Kalász Márton beszédében a költő "stációk ihlette nagyszerű alkotásait" méltatva elmondta: "azok nem csupán a szellem, a magyar, de több okból a közép-európai irodalom példájává fényesedtek, nem egyszer élesedtek".

"Legismertebb műveinek keletkezése nagyobb, fontosabb pillanat volt, mint csupán irodalom; cezúrája, metaforája volt sokkal inkább egy történelmi folyamatnak" - hangsúlyozta a Magyar Írószövetség elnöke.

Az Öröknyár: elmúltam 9 éves című, 1984-ben megjelent versében Nagy Imréről azt írta "(...) egyszer majd el kell temetNI / és nekünk nem szabad feledNI / a gyilkosokat néven nevezNI!".

A mű miatt 1985-ben elbocsátották írószövetségi állásából. 1986-ban a Tiszatáj című folyóiratban megjelent A fiú naplójából című verse miatt pedig a folyóirat szerkesztőit leváltották, az újságot betiltották.

Csepregi András, az OKM titkárságvezetője Nagy Gáspár költészetéről elmondta: írásai mögött Pilinszky János és Rónay György hatását lehet érezni. Hozzátette: "az evangélium műveinek minden során átütött, bármennyire személyesen is fogalmazta meg azokat".

Olasz Sándor, a Tiszatáj főszerkesztője emlékezésében úgy fogalmazott: "aki a mögöttünk levő évtizedek közérzetéről akar tudni, lapozza fel Nagy Gáspár versesköteteit. Hiszen ő klasszikusainkhoz és legjobb kortársainkhoz hasonlóan legmélyebb és legsebzőbb élettapasztalatait volt képes íróilag feldolgozni".

"Látszólag vakmerően bátor volt, pedig csak bibói értelemben vett demokrata, aki nem mert félni" - jellemezte a költőt.

A költőt a nagytilaji temetőben helyezik végső nyugalomra.

Életrajz

Nagy Gáspár 1949. május 4-én, Bérbaltaváron született. Versei 1968-ban jelentek meg először. Pályája kezdetén a Móra Kiadó szerkesztője volt, 1989-ben a Hitel szerkesztője lett.

Az Írószövetségben 1981-től választmányi tagként, 1989-től elnökségi tagként tevékenykedett. 1989-90-ben az MDF választmányi tagja volt.

Leginkább a kelet-közép-európai helyzet, a magyarság sorsa foglalkoztatta. Szabadrabok című, 1999-ben megjelent gyűjteményes kötete tartalmazza mindazokat a verseket, amelyeket korábban a cenzorok miatt ki kellett hagynia köteteiből.

Nagy Gáspárt 1977-ben Radnóti-díjjal, 1990-ben József Attila-díjjal, 1993-ban Nagy Imre-emlékplakettel, 1994-ben Kölcsey-díjjal, 1999-ben Balassi Bálint-emlékkarddal, 2000-ben Kossuth-díjjal, 2006-ban Magyar Örökség-díjjal tüntették ki. Életművét egyebek mellett a Koronatűz, a Földi pörök, a Múlik a jövőnk, a Szabadrabok és a Közelebb az életemhez című kötet őrzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×