eur:
385.69
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Akár harmadával is emelkedhet a távhődíj

Akár 30 százalékkal is emelkedhet január 1-jétől a fővárosi távhődíj a gázár-kompenzációs rendszer változása miatt. A mértéket a Főtáv Rt. kommunikációs igazgatója nem cáfolta, és nem is erősítette meg, mondván: a tarifákról a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie. A Fidesz a családok eladósodásától tart.

László György emlékeztetett arra, hogy a jelenleg még érvényben lévő, alanyi jogon járó gázár-támogatási rendszer a távhő esetében azt jelentette, hogy a távhő-szolgáltató által vásárolt gázra az állam kompenzációt adott, amit teljes egészében a fogyasztók élveztek.

A rendszer átalakítása miatt a szolgáltató nem kapja meg ezt a kompenzációt januártól, a támogatást - ahogyan a gáz esetében is - a fogyasztók kaphatják, szociális alapon. A Főtáv esetében ez 14 milliárd forintos kiesést jelent.

Ebből semmit nem tud lenyelni a társaság, hiszen a cég nem rendelkezik tartalékokkal. Emelni kellene a távhő árát, de erről majd a Fővárosi Közgyűlés dönt - hangsúlyozta a Főtáv Rt. kommunikációs vezetője.

László György sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a távhődíj 30 százalékos emeléséről szóló híreket, mondván: erről a közgyűlés dönt.

Az InfoRádiónak Ikvai-Szabó Imre, a fővárosi közgyűlés liberális frakciójának vezetője azt nyilatkozta: lesz távhődíj-emelés januártól, de annak mértéket még vizsgálják.

A Fidesz a családok eladósodásától tart

A Fidesz azt szeretné, ha a kormány nemcsak a gázt, hanem a távhőszolgáltatást igénybe vevők számára is segítséget nyújtana a megnövekedett energiaárak miatt.

Az ellenzéki párt alelnöke hangsúlyozta: mivel megszűnik a távhőszolgáltatók támogatása, a továbbiakban piaci áron kell vásárolniuk a gázt, így kénytelenek lesznek emelni a szolgáltatás díját.

Pokorni Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy fővárosban a nyáron már 8,5 százalékkal növekedett a távhőszolgáltatás ára, januártól viszont - szerinte - 45 százalékos emelés várható, míg a debreceni távhőszolgáltató 70 százalékos emelést tervez.

Az ellenzéki politikus közölte: a fűtésszámlához a kormány minimális támogatást adott, ez azonban nem képes fedezni a panellakásban lakók költségnövekedését, ezért szerinte jövőre családok adósodhatnak el.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: eddig is volt és ezután is lesz távhőtámogatás, a legfontosabb cél most az, hogy a valóban rászorulók kapjanak segítséget.

Hozzátette: a Panelplusz program alapján a lakások felújítására és a megfelelő hőszigetelésre helyezik a hangsúlyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×