eur:
395.85
usd:
365
bux:
73926.97
2024. július 31. szerda Oszkár

Pénzjuttatás a menekülteknek: havi 2500 forint

Újabb romák érkeztek vissza Svédországból, ahol menedékjogot szerettek volna kapni. A főleg Baranya megyeiek a jobb megélhetés reményében mentek ki a skandináv országba. A magyar gyakorlat szerint, amely megfelel az uniósnak, gazdasági indokokra hivatkozva senki sem kaphat menekültstátust - mondta el az InfoRádiónak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi igazgatója.

Elvileg kérhet, a gyakorlatban azonban szinte biztos nem kap menekültstátust Magyarországon másik európai uniós polgár - tudta meg az InfoRádió a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatójától. Garamvölgyi Ágnes elmondta: a közösségi jog szerint egy uniós országnak csak rendkívüli esetben kell egy EU-s állampolgár menekültkérelmét elbírálni.

Nem jár menekültstátus annak az unión kívüli állampolgárnak, aki a jobb megélhetés reményében érkezik Magyarországra, és kéri ezt a hatóságoktól. A hatóságoknak ugyan minden egyes esetet ki kell vizsgálniuk, ám ha csak gazdasági okai vannak a menedékjog kérésének, akkor a kérelmezőt elutasítják.

Garamvölgyi Ágnes hozzátette: a magyar gyakorlat megfelel az uniósnak, de különbségek azért vannak a tagállamok között. Magyarországon a fellebbezés ideje alatt is az országban maradhat a kérelmező, míg más államban hazaküldik, és a származási országa szerint kérhet jogorvoslatot.

Szállás, étkezés, 2500 forint

Amíg a menekültkérelmet a hatóságok elbírálják, a kérelmezőnek ellátás jár: szállás közösségi helyen, napi háromszori étkezés és havi 2500 forint. A menekültügyi igazgató a magyarországi helyzetről elmondta: idén az első 10 hónapban 1784-en kértek menekültstátust. Garamvölgyi Ágnes kiemelte, hogy a kérelmezők zöme nem új, hanem ismételten próbálkozó.

Garamvölgyi Ágnes elmondta: a hazai törvények még nem teljesen EU-konformok, Magyarországnak bő egy éve van arra, hogy ezen változtasson. Kitért arra is, hogy a jelenlegi hazai rendszer megengedőbb, mint az uniós, hiszen a közösség több tagállamában az ismételten menekültstátusért folyamodóktól általában megvonják a támogatást. A menekültügyi igazgató szerint jövőre készülhet el az új hazai szabályozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×