eur:
395.4
usd:
365.07
bux:
73836.44
2024. július 31. szerda Oszkár

Három kérdést hitelesített, négyet elutasított az OVB

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a gyógyszervásárlással és termőföld vásárlásával kapcsolatos népszavazási kérdéseket. A nyugdíjasok munkavállalásával, a vizitdíjjal és a kormány tagjainak felelősségével összefüggő kérdést elutasította a testület. A hétfői döntésekkel együtt a hét kérdésből csak hármat hitelesítettek az OVB tagjai.

Az OVB úgy döntött, hitelesíti azt az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?".

A testület határozatát lényegében vita nélkül, egyhangúan hozta meg.

Az OVB szintén hitelesítette a termőföld vásárlásával összefüggő kérdést, amely pontosan így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. június 15-ei állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

Elutasított kérdések

Az Országos Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy a kormány tagjainak felelősségéréről szóló kérdés eredményes népszavazás esetén alkotmánymódosítást tenne szükségessé, így nem hitelesítette azt.

A kérdés pontos szövege: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a Kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetés túllépéséért?"

A nyugdíjasok munkavállalásával összefüggő kérdést hitelesítését megtagadta az OVB.

A kérdés pontosan így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?"

A vizitdíjjal összefüggő kérdés hitelesítését szintén elutasította a testület. Ez a felvetés pontosan így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

Hétfő döntések

Hétfőn két kérdésről döntött az Országos Választási Bizottság: a tandíjfizetéssel kapcsolatos kérdést nem hitelesítette, a kórház-privatizációval összefüggő kérdést viszont átengedte.

A Fidesz közölte: a nem hitelesített kérdések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordul.

Címlapról ajánljuk

Kós Hubert elmondta, miért lett „csak” negyedik az előfutamban

Kós Hubert futamában második lett, negyedik idővel jutott a középdöntőbe a 200 méteres hátúszásban. Elmondta, miért választotta ezt a taktikát. Telegdy Ádám egy kizárásnak köszönhetően jutott tovább.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető - mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. Ez alapvetően új információ a kormány részéről, és minden korábbinál pesszimistább előrejelzés. Úgy tűnik, a kormány már lemondott az idei 2,5%-os növekedési céljáról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×