eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bene: Gergényi hibázott, de ezért nem kell meneszteni

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya elkövetett szakmai hibákat a Magyar Televízió székháza elleni támadás rendőri biztosítása kapcsán, ez azonban nem olyan súlyú, hogy menesszék - mondta el országos rendőrfőkapitány.

A rendőrség hétfőn hozta nyilvánosságra annak a jelentésnek egy részét, amely a szeptember 17. és 19. közötti rendőri fellépést tekintette át.

Az országos rendőrfőkapitány ennek kapcsán elmondta: a Gergényi Péter vonatkozó megállapításokról tárgyalni fog a budapesti rendőrfőkapitánnyal, és ha hozzájárul, nyilvánosságra hozzák azokat.

Hozzátette: Gergényi Péter nem követett el bűncselekményt vagy szabálysértést, a szakmai hibák pedig nem voltak olyan súlyúak, hogy szóba kerüljön távozása.

Bene László elmondta azt is: egyes rendőrparancsnokok felelősségét még vizsgálják.

A rendőrség által nyilvánosságra hozott vizsgálati dokumentumban a többi mellett az olvasható, hogy törvényes, de helyenként szakszerűtlen volt a szeptember 18-án éjszaka a Magyar Televízió székházánál végrehajtott rendőri intézkedéssorozat.

Megnevezett rendőri felelősök nincsenek, az ORFK honlapjáról letölthető 16 oldalas jelentésben a neveket kisatírozták.

Az Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány által vezetett tényfeltáró bizottság egy hibalistát közölt, amelyben csak általánosságban említik meg a mulasztásokat. Az viszont kiolvasható, hogy nem a közrendőrök, hanem egyértelműen az elöljárók követtek el végzetes hibákat és a felszerelés is hiányos volt.

A jelentés 18 pontban öt oldalon keresztül sorolja, hogy miért volt szakszerűtlen, ám törvényes a rendőrség fellépése szeptember 18-án.

Hibasorozat

Este tíz óra előtt a rendőrök udvariasan kiszorítottak az MTV-székház aulájából néhány oda besétáló embert, akik egy petíció beolvasását követelték. Ekkor páran megdobálták őket, mire a rendőrök rádión segítséget kértek, de egyszerűen senkitől nem kaptak választ.

A néven nem nevezett elöljárók hibáztak akkor is, amikor a Kossuth térről a Szabadság térre átvonuló több ezres tömeget egyetlen rendőr sem kísérte.

Kiderült az is, hogy a rendőrség számított rendbontásokra a fővárosban, de a Szabadság teret nem vették számításba, ezért arra a területre nem készítettek úgynevezett műveletei tervet.

A rendőri fellépést nem tervezték meg, a parancsnokok nem beszéltek egymással, hanem ötletszerűen intézkedtek. Az irányítás rendje több esetben megbomlott.

Az MTV székházát védő rendőrök azt sem tudták, ki a parancsnokuk, sőt a későbbi helyszínparancsnok egy idő után csak nézte, hogy mi történik. Akkora volt a káosz, hogy az MTV lépcsőjén védekező századot a székházból saját társaik locsolták.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×