eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Egyre nehezebb lesz korkedvezményes nyugdíjba menni

A nőknél emelkedik az előrehozott nyugdíjba vonulás korhatára, és ha valaki él ezzel a lehetőséggel, a nyugdíj mellett legfeljebb a minimálbér összegéért vállalhat majd munkát - áll a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló javaslatban, amely hamarosan a parlament elé kerül.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára az InfoRádióban elmondta: 2007-től kiegészítik azoknak a járandóságát, akik nyugdíj mellett dolgoznak, mivel a nyugdíj melletti munkavállaláskor 8,5 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ez várhatóan március 1-jétől lesz érvényes, de kérhető lesz január 1-jétől is.

2008-től csak akkor vehet igénybe valaki előrehozott öregségi nyugdíjat, ha előtte megszűnik a munkaviszonya. Szintén 2008-től előrehozott nyugdíj mellett csak korlátozott mértékben lehet munkát vállalni, a kereset nem haladhatja meg a minimálbért - tette hozzá Forgó Györgyné.

A nők 2008 végéig még 57 évesen mehetnek korkedvezményes nyugdíjba, 2009. január 1-jétől már csak 59 évesen. 2012 után férfiak és nők számára egyaránt 60 éves koruktól lesz nyitott ez a lehetőség.

A szociális tárca szakállamtitkára az InfoRádiónak elmondta azt is: remélik, hogy ezekkel az intézkedésekkel sikerül elérni, hogy ne csupán az emberek hat százaléka várja meg a tényleges nyugdíjkorhatár elérését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×