eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Aki fizet a kórháznak, az szülhet a saját orvosánál?

Az új egészségbiztosítási szabályozás szerint többlet igénybevételi díjat kell fizetniük a betegeknek, ha nem a lakóhelyük közelében kijelölt három kórház egyikében kezeltetik magukat. Ez az összeg a kezelés költségének 30 százaléka, de legfeljebb 100.000 forint.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádióban elmondta: az ÁNTSZ határozza meg, hogy kinek melyik kórházakba kell menni.

Ha valaki balesetet szenved vagy életmentő beavatkozásra van szüksége, akkor természetesen térítés nélkül a legközelebbi, a számára megfelelő gyógyító intézménybe szállítják.

A rendelkezés érdekes eleme, hogy ezt a díjat akkor is ki kell fizetni, ha valaki a saját kórházába megy ugyan, de ragaszkodik ahhoz, hogy a saját, éppen nem ügyelő kezelőorvosa foglalkozzon vele.

A napokban nagy vihart kavart, hogy egyes intézmények nőgyógyászatára nem mehetnek be az ott foglalkoztatott orvosok dolgozni, ha éppen nincsenek ügyeletben.

Így előfordulhat, hogy a várandós anyák nem annál az orvosnál szülnek, akihez kilenc hónapon át jártak.

Orvosi kamara: a munka- és adójoghoz kell igazodni

A jelenlegi szabályok szerint korlátozott az orvosok túlmunka-végzési lehetősége. Ennek a törvénynek a betartása, ha az orvos csak a munkaidejében mehet be dolgozni a kórházba - szögezte le az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

A kismamáknak legálisan kellene megkötnie a nőgyógyászokkal a szerződéseket a külön ellátásról, a munkajogi és adójogi szabályok figyelembe vételével. Ugyanakkor lehetőséget kell adni a kismamáknak, hogy legálisan szüljenek annál az orvosnál, akiknél ők szeretnének - tette hozzá Gyenes Géza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×