eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedik? Ne is reménykedjen!

Még több mint három évük van a közlekedési társaságoknak arra, hogy akadálymentesítsék a tömegközlekedést, ám a mozgáskorlátozottak kevés reményt látnak erre. A Budapesten közlekedő több ezer autóbuszból ma körülbelül 200 az alacsonypadlós, a villamosoknál pedig ennél is rosszabb a helyzet.

Nem tudják teljesíteni az akadálymentesítés törvénybe foglalt határidejét a közlekedési társaságok - jelentette ki az InfoRádióban a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szakértője.

Rádai Sándor példaként említette, hogy a BKV több ezer buszából ma csupán mintegy 200 alacsonypadlós. A trolibuszoknál is csak kezdeti állapotban van az akadálymentesítés, a villamosok esetében pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

A MÁV esetében sem lehet jelentős előrehaladásként beszélni a több mint száz mobil mozgó emelőről, amelyek segítségével a kerekesszékkel közlekedők is vonatra tudnak szállni, főleg, hogy nagyon kevés az olyan vasúti kocsi, amely egyáltalán alkalmas a mozgáskorlátozottak szállítására.

A távolsági járatoknál, ahol túlnyomórészt nem lehet alacsonypadlós buszokat használni, lift beépítése lenne a megoldás, de a szakértő szerint ez sem történik meg minden járat esetében a 2010. január 1-jei törvényi határidőig. Pedig az ezt előíró jogszabály már csaknem egy évtizede hatályban van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×