eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az önkormányzati trükk, ami 3,7 milliárdjába került az államnak

Az Állami Számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy több mint három és fél milliárd forintot jogosulatlanul vettek fel önkormányzatok közműfejlesztési támogatásként. Az ÁSZ most az összeg visszafizettetését és az érintett önkormányzatok felelősségre vonását kezdeményezi.

Elég súlyos hiányosságokat állapítottunk meg - foglalta össze egy mondatba a vizsgálat eredményét Németh Péterné, az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke az InfoRádiónak.

Az ÁSZ azt a 206 önkormányzatot vizsgálta, amely a 2002 és 2005 között kifizetett 9 milliárd forintnyi állami közműfejlesztési hozzájárulás 63 százalékát kapta.

A vizsgálat eredményei szerint az érintett önkormányzatok mintegy 3,7 milliárd forint közműfejlesztési támogatást vettek igénybe jogtalanul.

A pénzt ugyan csatorna és útépítésre költötték, de mivel nem volt elég pénz a beruházásokra, az összköltséget névlegesen több mint a duplájára növelték, és ez alapján igényelték a támogatásokat - derült ki Németh Péterné szavaiból.

Az ÁSZ az ügyben a Pénzügyminisztériumot felkérte, hogy kezdeményezze a jogtalanul igényelt pénzek visszafizettetését, illetve a kamatfizetés kötelezettségének megállapítását a jogtalanul felvett összegre.

Az ÁSZ e mellett számos jogszabály-módosításra is javaslatot tett, illetve fegyelmi felelősségre vonást kezdeményezett az érintett önkormányzatoknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×