eur:
390.89
usd:
359.97
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Ötvenmillós pótlékot kell fizetnie az Országos Onkológiai Intézetnek a dolgozóinak

Ötvenmillió forint illetménypótlékot kell fizetnie az Országos Onkológiai Intézetnek, a kórház sugárterápiás osztályán dolgozóknak - erről döntött a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében. Az országban több hasonló per is folyik.

Az Országos Onkológiai Intézetnek visszamenőleg kell fizetnie illetménypótlékot azoknak a dolgozónak, akik a kórház sugárterápiás osztályán dolgoznak. Így a 30 alkalmazott egyenként másfél - kétmillió forintos kártérítésre számíthat.

A dolgozók azért indítottak pert még 2003-ban mert a kórház nem fizette ki a nekik járó kockázati pótlékot, a törvény szerint ugyanis ez akkor jár ha munkaidejük legalább felében egészségkárosító körülmények között dolgoznak - állapította meg jogerős határozatában a Fővárosi Bíróság.

A dolgozókat képviselő ügyvéd szerint 29 röntgenasszisztensről és egy adminisztratív dolgozóról van szó. Szalay András hozzátette: a jelenlegi jogszabályok szerint a kockázati pótlék havi 18900 forint.

"A bíróság lényegében az első fokon meghallgatott szakértői véleményekre támaszkodva kimondta, hogy az egészségkárosító kockázat a dolgozókat érő ionizáló sugárzás miatt fennáll a munkaidejük legalább felében és így jogosultak a pótlékra. Valójában ez a jogszabályból is kiolvasható, ennek ellenére a kórház nem volt hajlandó peren kívüli egyezséget kötni a dolgozókkal" - fogalmazott a dolgozókat képviselő ügyvéd.

A kórház fizet, de nem ért egyet

A kórház jogi képviselője szerint a kórház fizet dolgozóinak, de továbbra sem ért egyet az ítélettel. Keszthelyi Oszkár úgy véli: a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény ide vonatkozó paragrafusa nem fogalmaz egyértelműen.

Az ügyvéd megjegyezte: elképzelhető, hogy jogorvoslati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz, azt kérve: helyezze hatályon kívül az ítéletet.

"Mi úgy gondoljuk, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény nem erről és nem úgy szól, mint ahogy azt több alkalommal sajnos már magyarázták a bíróságok. Az intézménynek az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül kell kifizetnie a pénzt" - fogalmazott a kórház jogi képviselője.

2001-ben Győrben, 2004-ben pedig a Fővárosi Bíróságon már jogerősen lezárult az első két hasonló jellegű, precedensértékűnek tekinthető ügy. Akkor a bíróság első- és másodfokon egyaránt a röntgen-asszisztenseknek adott igazat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×