INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Moszkva helyett Párizsba utaznak az 1956-os vetélkedő nyertesei

InfoRádió / MTI
Párizsba és nem Moszkvába utaznak az '56-os vetélkedő győztesei - döntött az oktatási és kulturális miniszter. A számos kritikát követően Hiller István a verseny elnevezését is megváltozatta: az angol címet egy magyar szóval is kiegészítette, így "Szabadságharcos - Freedom Fighter 1956" lett a vetélkedő hivatalos címe.

A győztesek Moszkva helyett a forradalmak városát, Párizst kereshetik fel, ahol történelemtanárok kíséretében leróhatják kegyeletüket a Pére Lachaise temetőben található Nagy Imre-emlékműnél, a Magyar Intézetben pedig találkozhatnak a magyar emigráció Franciaországban élő jeles képviselőivel - áll a tárca közleményében.

A szaktárca vezetője döntött arról is, hogy a vetélkedősorozat Szabadságharcos - Freedom Fighter 1956 néven fut tovább, azaz kiegészült a magyar elnevezéssel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke már januárban bírálta a szaktárca akkori vezetését az 1956-os forradalom évfordulójára kiírt tanulmányi verseny miatt.

A szervezet elképesztőnek tartotta, hogy a tanulmányi verseny elnevezése nem magyar.

Az angol cím kapcsán az Európai Parlament magyar néppárti képviselői is megdöbbenésüknek adtak hangot.

A képviselőcsoport tagjai érthetetlennek tartották, hogy miért nem volt megfelelő a "szabadságharcos" magyar szóösszetétel.

"A modoros és erőltetett címválasztásnál azonban egy súlyosabb, a jóérzést sértő problémát is látunk a verseny fődíjával kapcsolatban, miszerint a győztes csapat, a 2006. október 23-ai döntőt követően, egy moszkvai utazást nyer" - írták a képviselők, akik azt javasolták: Moszkva helyett inkább Brüsszelbe vagy Strasbourgba vigyék el a vetélkedő győzteseit.


A címlapról ajánljuk