eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Tisztelettel" - Tarlós és Demszky levelezése

Levélváltásba bonyolódott a budapesti főpolgármesteri poszt két, talán legesélyesebb várományosa. A koalíciós pártok jelöltje, Demszky Gábor és a Fidesz által is támogatott Tarlós István levelezése azért is tanulságos lehet, mert valószínűleg kettejük közül kerül majd ki Budapest következő főpolgármestere. Az InfoRádió ezért változtatás nélkül közreadja a leveleket.

Tarlós István első levele, 2006. augusztus 10., csütörtök

Dr. Demszky Gábor úr részére
Budapest főpolgármestere

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Mivel eddig csak közvetve tettem fel Önnek néhány, a város működését alapvetően érintő kérdést, amelyekre nem kaptam választ, ezért közvetlenül is Önhöz fordulok.
Elsősorban is remélem, hogy az Ön által most elindított sorozatból, melynek keretében nyilvánosan számoltatja be a főváros közszolgáltatót cégeit, a BKV sem fog kimaradni.
Ami pedig kérdéseimet illeti, azok a következőképpen hangzanak:
1. Miért tervezi a Főváros évek óta tudatosan veszteségesre a BKV-t, dacolva hatályos jogszabállyal és az Állami Számvevőszék állásfoglalásával? (A BKV abszolút a Főváros cége.)
2. Hogyan lehetséges, hogy üzemeltetési célokra a Főváros a BKV-nak egyetlen fillért sem ad?
3. A BKV-nál felborulnak midibuszok, megráznak a trolik, sorozatosan kigyulladnak az autóbuszok, 2 hónap alatt tizenhétszer szakadt le a villamos felsővezeték, teszteletlen prototípus villamosokat állítanak forgalomba. Mindezek észrevételét az Ön egyik helyettese sértődötten politizálásnak nevezte. Ön szerint ki viseli a politikai felelősséget azért, hogy a Főváros cégénél, a BKV-nál az évek óta tartó skandalum sorozat mellett sem történik változás sem a struktúrában, sem a vezetésben?
4. Hogyan fordulhat elő visszatérően az az építésszervezési képtelenség, hogy az útfelújítások során egymással párhuzamos főközlekedési utakat egyidejűleg zárnak le?
5. Mely nemzetközi és hazai pénzintézetektől, mennyi kölcsönt vett fel összesen már a Fővárosi Önkormányzat, mire, milyen feltételekkel, milyen lejárattal? Mekkora, hány százalékos a hiány, illetve az eladósodás mértéke a Főváros költségvetéséhez képest?
6. Hogyan őrzi meg a Főváros a fizetőképességét októberre, novemberre, az év végére? (nem lírai választ várok.)
7. Mi a Podmaniczky terv fedezete? (Az általános, "uniós források" válasz rossz válasz.)
8. Lesz-e pénz az új uniós pályázatok önrészeire, mikor és honnan? Különös tekintettel arra, hogy az uniós támogatások túlnyomó többsége ráadásul utófinanszírozás formájában történik. Vagyis nem arról van szó, hogy ideküldenek egy csomó pénzt, amit csak el kell költeni.
Kérem, hogy Főpolgármester úr - az enyémhez hasonló nyilvánosság mellett - szíveskedjék kérdéseimre személyesen válaszokat adni!
Budapest, 2006. augusztus 10.

Tisztelettel:
Tarlós István

Demszky Gábor válaszlevele, 2006. augusztus 11., péntek

Tarlós István úr Főpolgármester-jelölt,
a Fidesz fővárosi listavezetője részére

Tisztelt Főpolgármester-jelölt Úr!

Kézhez vettem kampánylevelét, amelyben a Fővárosi Önkormányzattal kapcsolatos, bárki által nyilvánosan hozzáférhető információk átadását kéri tőlem. Kérésének örömmel teszek eleget, de egyben felhívom a figyelmét, hogy mindezen információk az Önt támogató pártok (Fidesz, KDNP, Jobbik) fővárosi képviselőinek hivatalból rendelkezésére állnak, azokkal több ízben behatóan foglalkozott a Fővárosi Közgyűlés.
A kampánylevél rövid és egyszerű műfaj, de a Főváros vezetése ennél összetettebb feladatat. Kérésére válaszolva mellékelem a mindazon hivatalos dokumentációt, amelyek alapján dolgozunk, és amely alapján megtalálja a legalaposabb szakmai választ kérdéseire.
A dokumentációból kiderül, hogy a Főváros pénzügyi helyzete stabil, hitelminősítésünk jobb az országénál, és az évet jelentős pénzügyi tartalékkal zárjuk. Kiderül belőle, hogy idén a legtöbb pénzt a közlekedés és ezen belül is a tömegközlekedés fejlesztésére költjük. Mindez annak a nagyarányú kormányzati támogatásnak is köszönhető (a BKV működési támogatásától a közösen finanszírozott útfelújítási programig), amelynek segítségével sikerült ledolgoznunk azt a hátrányt, amelyet az Önt támogató pártok kormányzati tevékenysége okozott a városnak.
Kérem, ne vegye zokon, hogy a magam részéről nem kívánok hasonló kampányüzenetet küldeni Önnek, ilyesmire a szeptemberi kampányban bőven lesz lehetőség. Egyelőre sem Ön, sem én nem vagyunk hivatalos jelöltek, a kampány nem kezdődött el, és az addig hátralévő időszakot a magam részéről munkával szeretném tölteni.
Elfogadom, hogy Ön leköszönő polgármesterként már nem kíván a kerülete ügyeivel foglalkozni, de az én feladatom, hogy az októberi választásoktól függetlenül is főpolgármesteri feladataimra koncentráljak. Kérem, hogy a kampány kezdetéig, legyen türelemmel!

Tisztelettel,
Demszky Gábor

Tarlós István válaszlevele a válaszlevélre, 2006. augusztus 11., péntek

Dr. Demszky Gábor Főpolgármester,
Főpolgármester-jelölt
az SzDSz fővárosi listavezetője részére

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Megkaptam kérdéseimre írott válaszlevelét. Köszönöm a gyors reagálást, mely régi ismeretségünk alapján jól esik nekem. Mivel magam hivatalosan is független, pártok és civil szervezetek által támogatott jelölt vagyok - mint eddig is - ezért a különböző pártokra megfogalmazott kritikájára - engedelmével - nem reagálok. Csalódást okozott azonban Főpolgármester Úr az átküldött anyaggal (a Főváros irattárának számottevő része, ezenkívül reklámfüzetek, CD lemezek - például a Podmaniczky program különféle nyelveken - továbbá az Ön "liberális városkísérlet" című alkotása, amit korábban én már egyébként olvastam). Azt hittem, hogy egyszerű, értelmezhető és pragmatikus kérdéseimre Főpolgármester Úr ismeri a válaszokat, de ezek szerint nem így van. Ha azt javasolja, hogy ne kampányoljon itt még senki, úgy kérem, tudassa ezt saját pártjának azon tagozataival is, amelyek az én városüzemeltetési kérdéseimmel ellentétben azzal ostromolnak engem hetente, hogy milyen felvonulások várhatóak majd a városban.
Befejezésül köszönöm az "udvariassági fordításokat". Remélem, Budapesten még mindig a magyar a hivatalos nyelv. Azt is remélem, hogy Ön nem angolul levelezett a németekkel a villamosokról, bár ez kétségtelenül érthetőbbé tenné a Combino problémákat.

Budapest, 2006. augusztus 11.

Tisztelettel:
Tarlós István
Óbuda-Békásmegyer polgármestere,
főpolgármester-jelölt

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×