INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Kedvenclista: Sorstalanság, Abigél, Harry Potter

Infostart / InfoRádió
Jóval több középiskolás lány olvas szépirodalmat, mint fiú - derült ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. A 16 és 18 év közötti magyar fiatalok kedvencei a Sorstalanság, az Abigél, a Harry Potter és A gyűrűk ura.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése szerint az elmúlt években nem csökkent a középiskolás diákok körében az olvasási kedv. Ennek ellenére a 16 és 18 év közötti fiúk negyede, a lányoknak pedig 8 százaléka egyáltalán nem olvas szépirodalmat.

A szórakoztató irodalmat tekintve némiképp jobb a helyzet: a fiúk 31, a lányok 42 százaléka gyakran vesz a kezébe ilyen könyvet - mondta az InfoRádiónak Katona Renáta, a FISZ munkatársa.

A középiskolás lányok Szabó Magda Abigéljét, Kertész Imre Sorstalanságát és Fekete István Tüskevár című művét kedvelik a legjobban.

A Sorstalanság a fiúk körében is hódít, emellett kedvelik Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című könyvét, az azonban mindenképp meghökkentő, hogy a harmadik legjobb könyv a 16-18 éves fiúk körében a Vuk.

Klasszikusok és fantáziaregények

Katona Renáta elmondta azt is, hogy a tanárok inkább a klasszikusokat kedvelik, mint például az Egri csillagok, A gyertyák csonkig égnek, külföldi íróktól a Száz év magány vagy a Mester és Margarita.

A diákok fogékonyabbak az újdonságokra, illetve a mesés elemeket tartalmazó könyvekre. Így kerülhetett a külföldi könyvek toplistáján a Harry Potter első helyre, A gyűrűk ura a másodikra, a harmadikra pedig a Da Vinci kód.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk