eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

A pénzügyminiszternek nincsenek jó hírei

Az idén 350 milliárd forinttal, jövőre pedig 1.000 milliárd forinttal csökkenhet az államháztartás hiánya - erősítette meg a pénzügyminiszter.

Veres János az Országgyűlésben, az államháztartás egyensúlyát javító előterjesztések általános vitájában azt mondta: nincs mód a korábban meghirdetett ötéves adócsökkentési program folytatására; több adófajta emelése válik szükségessé, illetve új adónemeket vezetnek be.

A politikus hangsúlyozta: az intézkedések révén jövőre öt százalék közelébe süllyed az államháztartási hiány, és így elérhetővé válik, hogy az ország 2008-ra teljesítse az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket.

Veres János közölte, hogy az államháztartás egyensúlyának helyreállítása érdekében az áfa 15 százalékos kulcsa 20 százalékra emelkedik, de továbbra is megmarad az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs.

Hozzátette: szeptembertől bevezetik az úgynevezett elvárt adót, ivalamint a szolidaritási adót a vállalkozások és az átlagosnál lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkezők számára.

Ugyancsak az új intézkedések között említette, hogy szeptember 1-jétől 20 százalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adót vezetnek be.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy az adózás rendjéről szóló törvényben is szükséges néhány módosítás.

Ilyen lesz például az, hogy az adóhatóság jogellenes működés esetén felfüggesztheti az adózó adószámát, valamint több vagyongyarapodási vizsgálat is várható.

Az intézkedések a vállalkozókat és a lakosságot egyaránt érintik - jelentette ki Veres János.

Kitért arra is, hogy a bérek és a nyugdíjak reálértékének emelésére nincs lehetőség, de az elkövetkező egy-két évben "azt a pozíciót, ami a reálkeresetekben, reálnyugdíjakban kialakult", szeretnék megőrizni.

Az MSZP támogatja, a Fidesz nem

Az MSZP vezérszónoka szükségesnek nevezte az egyensúlyjavító intézkedéseket, a Fidesz szerint a javaslat minden paragrafusára ötmilliárd forint elvonás jut.

A következő másfél-két év az egyensúly megteremtéséről és az elmúlt 16 év elhalasztott intézkedéseinek megtételéről szól majd - mondta Molnár Albert.

A szocialista politikus kijelentette: muszáj változtatni, mert a hiány növekedését a kiadások mértéke okozza.

Nem az a baj, hogy Magyarország a vele együtt az unióhoz csatlakozott tíz állammal összehasonlítva többet költ a közigazgatásra, hanem az, hogy a lakosság nem érzi ezt.

Tállai András (Fidesz) szerint ennek a három törvényjavaslatnak minden egyes paragrafusára ötmilliárd forint elvonás jut.

A politikus azt mondta: nem érti, mi változott az elmúlt fél évben a gazdaságban, hogy egy ilyen csomagot kell bevezetni.

Csak a pártérdekek számítottak, becsapták az országot, mert választást kellett nyerni - jelentette ki Tállai András.

Hozzátette: a Büntető törvénykönyv szerint ez megtévesztésnek minősül, és ha nem a politika világában történt volna, akkor ezért felelni kellene.

A politikus úgy vélte, hogy mindez a magyar demokrácia "totális válsága".

SZDSZ: elkerülhetetlen, KDNP: fiskális válság

Kuncze Gábor, az SZDSZ vezérszónoka szerint nem jó, hogy az adórendszer stabilizálása és az adók csökkentése helyett most átmenetileg a bevételeket kell növelni, de ha sikerül helyreállítani a költségvetés egyensúlyát, akkor hosszú távú növekedési pályára állítják a magyar gazdaságot.

"Az intézkedések egy része elkerülhetetlen, mert a költségvetés egyensúlya érdekében szükség van a bevételekre, a másik fele pedig szigorít, mert szeretné szélesíteni az adóalapot" - tette hozzá.

A pártelnök jogosnak nevezte az áfaemeléssel kapcsolatban elhangzott kritikákat, ugyanakkor szerinte nem volt más megoldás.
Hargitai János (KDNP)szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy az ország fiskális válságban van.

Mint mondta: a kormányoldalt az elmúlt négy évben az az egy cél mozgatta, hogy Orbán Viktor ne kerüljön vissza a hatalomba.

"Mindegy, hogy ennek mi az ára, mindegy, hogy nincs lehetőség felelős kormányként gondolkodni, nyakló nélkül felvesszük a hiteleket, eladjuk a maradék állami vagyont, (...) minden pénzt arra mozgósítunk, hogy megakadályozzuk azt, hogy Orbán Viktor és a jobboldali kormány visszakerülhessen a hatalomba" - fogalmazott.

A kormány által benyújtott törvénycsomag átgondolatlan, zavaros, megalapozatlan, amit egy felelős ellenzéki párt csak elutasítani tud - mondta Herényi Károly, az MDF vezérszónoka.

Ez a csomag nem tesz mást, mint hogy az előző négy év kormányzati munkájáról állít ki egy bizonyítványt, ami rendkívül negatív - jelentette ki a frakcióvezető az államháztartás egyensúlyát javító adók, a házipénztár-adó és a pénzügyi törvények általános vitájában.

Véleménye szerint az elmúlt négy évben határok nélküli felelőtlen költekezés zajlott. Herényi Károly hozzátette: a kormány reformjai miatt újabb megszorítások lépnek életbe a jóléti rendszerekbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×