eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Spekulánsok miatt üresek a belvárosi üzletek

A Fővárosi Önkormányzat vissza akarja csalogatni a kiskereskedelmet a belvárosba, ennek érdekében adatbázist hoznak létre az üres üzletekről, és egy támogatási rendszert is kidolgoznak - mondta Schiffer János főpolgármester-helyettes az InfoRádióban.

A politikus egy olyan megbeszélésen vett részt, ahol az üresen álló kirakatokról volt szó.

Fel kell hívni a figyelmet arra a helyzetre, hogy sok bolt és üzlet bezárt a belvárosban, az ablakaikat pedig sokszor elcsúfítják a rájuk ragasztott plakátok - hangsúlyozta Schiffer János.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: a legtöbben nem törődnek ezzel a jelenséggel, mindenki arra hivatkozik, hogy a nagy bevásárlóközpontok elcsábítják az embereket, ezért zárnak be a kisebb üzletek.

A politikus elmondta: a beszélgetésen is kiderült, hogy korlátozottak azok az eszközök, amelyekkel a tisztaságot megkövetelhetik.

Sokan részben ingatlanspekuláció miatt tartják zárva az üzletet; velük szemben alkalmazni lehetne azt a nyugati gyakorlatot, miszerint büntetőadót vetnek ki, ha egy üzlet hosszabb ideig zárva marad - tette hozzá.

Támogatási rendszerre van szükség

A Fővárosi Önkormányzat tervei szerint a kerületekkel, valamint a kereskedelmi és iparkamarával összefogva egy olyan adatbázist hoznak létre, amelyből kiderül, hol vannak üresen álló üzletek.

Az a cél, hogy ezek funkcionálisan működjenek, hiszen a kereskedők rendben tartják az üzletek környékét - hangsúlyozta Schiffer János.

A városvezető arról is beszélt, hogy komplex támogatási rendszert kell létrehozni, a városrehabilitációs támogatások segíthetik az üzletek arculatának kialakítását; a bérletidíj-, valamint az adókedvezmények pedig a kereskedők boldogulásához járulhatnak hozzá.

Nem a népességcsökkenés miatt zárnak be

Tosics Iván, a Városkutatás Kft. igazgatója szerint a belvárosi üzletek elnéptelenedése nem kapcsolódik a belső kerületek népesség-csökkenéséhez.

Noha a belváros népességcsökkenése már az ötvenes-hatvanas években megkezdődött, ez a tendencia az utóbbi években megállt, és nem következett be az, ami sok nyugati nagyvárosra jellemző, hogy a városközpontban szinte senki sem lakik - tette hozzá Tosics Iván.

A szakember szerint a kihasználatlan üzlethelységek inkább az ingatlanpiaci szempontból fölértékelt városrészekre jellemzőek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×