eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Még Gyurcsány sem tudja, hogy kik lesznek a kormánytagok?

Egyelőre valószínűleg Gyurcsány Ferenc sem tudja biztosan, hogy kik alkotják majd a kormányát. A szocialista kormányfő-jelölt valószínűleg ezért is tette a személyi kérdéseket a koalíciós egyeztetés utolsó helyére.

A Népszabadság arról ír, hogy Gyurcsány Ferenc nem véletlenül tette a kormányalakítási menetrendben az utolsó helyre a személyi ügyeket, egyelőre még neki sincs biztos szereposztása. A kormányfő és az SZDSZ elnöke gőzerővel kapcsolódik be a kormányprogram egyeztetésébe, eközben pedig a többnyire a miniszterek által vezetett csapatok próbálják kidolgozni a kiigazító és a reformintézkedéseket.

A lap arról is ír, hogy szerdán kezdődik a hivatalos egyeztetés az MSZP és az SZDSZ között posztokról, személyekről a fővárosi városházán. A frakcióval rendelkező pártok még májusban megnevezik az októberi önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelöltjüket, és döntenek a fővárosi listán szereplőkről.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy a főváros III. kerület független polgármestere, Tarlós István lehet Demszky Gábor kihívója, a Fidesz jelöltjeként. A párt várhatóan még jövő héten, azaz a május 20-ra összehívott kongresszus előtt a budapesti választmány javaslatot tesz a jelölt személyére, majd a fővárosi lista sorrendjére is.

A lap arról is beszámol, hogy miközben a piaci szereplők a lakástámogatási rendszer kiterjesztését szorgalmazzák, addig a kormány ezen a téren pont az ellenkezőjét tervezi. A napvilágra került hírek szerint a kabinet megvonná a lakáshitel törlesztése után járó személyi jövedelemadó-kedvezményt, és megszüntetné a forrásoldali jelzáloglevél kamattámogatását, a tervezett megszorító csomag részeként.

Az index.hu arról közöl cikket, hogy alig ötven év múlva a roma népesség aránya a jelenlegi 6-7 százalékról 15 százalékra nőhet Magyarországon, miközben a cigányság foglalkoztatottsági mutatója és iskolázottsága drámaian alacsony szintű.

Ma hat eltartott jut egy foglalkoztatottra - és szorul állami támogatásra - a romák között. Aktív, felzárkóztatást célzó romaprogram nélkül a költségvetés számára kezelhetetlenné válik a helyzet - állítja a CEMI, amely 1200 milliárd forintos megszorítást előirányzó csomagjában a legfontosabb elemek között foglalkozik a kérdéssel.

A hírportál Paul Newman-ről is közöl írást. Amikor valaki már mindent elért, amit a karrierje adhat, elkezdhet fontos dolgokkal foglalkozni - vallja Paul Newman. Õ például nemzetközi alapítványa révén súlyos beteg gyerekek jótékony táboroztatását finanszírozza, idén már Magyarországon is. Az idős filmszínész április végén személyesen járt Magyarországon, hogy megismerkedjen a Bátor Táborral.

A Világgazdaság arról ír, hogy rekordot döntött a magyarországi állásszerzési idő. A legfrissebb adatok alapján átlagosan 304 napot, azaz több mint 10 hónapot tölt nyilvántartásban egy-egy álláskereső, mire újból visszakerül a munka világába. Az utóbbi majd ét évben is 8-9 hónapig tartott a munkához jutás, ám háromszáz nap fölé eddig még soha nem emelkedett.

A Napi Gazdaságban arról olvashatunk, hogy Magyarországon jelenleg az orvosok 12,5 százaléka nem alkalmazotti státusban, hanem egyéb jogviszonyban, közreműködőként látja el feladatát. Ez alapján még nem jogszerűtlen, hiszen egy 2003-as törvény szerint a doktorok szabadon dönthetnek arról, hogy alkalmazottként vagy közreműködőként dolgoznak egy intézetben.

A portfolio.hu arról számol be, hogy az arany árfolyama meredek emelkedésbe kezdett, és már a 690 dolláros szintet is áttörte, amire 26 éve nem volt példa. A keddi nap elején a nyersanyagpiacok kismértékű enyhüléssel értékelték, hogy az iráni elnök levelet intézett George Bush amerikai elnöknek a két ország közötti vitás helyzet rendezésére.

Azóta azonban Condoleezza Rice bejelentette, hogy a levél nem tartalmaz érdemi javaslatokat a helyzet kezelésére. A platina az eddigi kereskedés során soha nem látott magasságokba emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×