eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vége az árvízi veszélyhelyzetnek

A kormány visszavonta a Duna felső szakaszán elrendelt árvízi veszélyhelyzetről szóló jogszabályt. Döntött ugyanakkor egy tárcaközi bizottság létrehozásáról az újjáépítési munkálatok összehangolása érdekében.

Batiz András kormányszóvivő közölte: közvetlen árvízi segélyekre eddig 482,4 millió forintot folyósított az állam.

A kabinet március 28-án rendelte el a veszélyhelyzetet a Duna felső szakaszán. Az ár azóta levonult, így a Kormányzati Koordinációs Bizottság értékelése szerint a továbbiakban nincs szükség különleges intézkedésekre.

Továbbra is érvényes ugyanakkor az a 12 pontos cselekvési terv, amely garantálja, hogy az árvízzel sújtott települések önkormányzatai a lehető leggyorsabban kaphassanak anyagi segítséget a költségvetésből.

Árvízi segélyekre eddig összesen 482,4 millió forintot fizetett ki az állam. A központi vis maior tartalékból 416,7 millió forintot, a megyei vis maior keretből 33,3 millió forintot használtak fel, ezen felül a 300 millió forintos árvízi lakossági gyorssegély keretből 32,4 millió forintot fizettek ki.

A kormány döntött egy tárcaközi bizottság létrehozásáról, amelynek feladata az árvíz miatti újjáépítési munkálatok összehangolása lesz. A tárcaközi bizottságot Dudás Ferenc kormánymegbízott vezeti.

Az árvíz és a belvíz okozta problémákat enyhítheti az is, hogy a kabinet lehetővé teszi a források átcsoportosítását az önkormányzati szervezésű közcélú munka finanszírozására szánt 15 milliárd forintos kereten belül.

Miközben ugyanis egyes önkormányzatok nem tudják elkölteni a közcélú munkára folyósított összegeket, addig másutt forráshiánnyal küzdenek; ez különösen igaz a belvízzel és az árvízzel sújtott területeken - közölte a kormányszóvivő.

A kormány döntése értelmében a 2006. június 15-ig fel nem használt összegekből egy tartalékot képeznek, amelyből a nehéz helyzetbe került önkormányzatok igényelhetnek majd pénzt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×