eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Török: Orbán szokatlanul egyenesen fogalmazott

A program terén nem hozott újat a Fidesz-kongresszus, újdonság volt viszont, hogy Orbán Viktor szokatlanul egyenesen fogalmazott Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban - mondta el Török Gábor és Bence György filozófus az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elemzők szerint nem lehet országos érvényű következtetéseket levonni a szentendrei polgármester-választás eredményeiből.

Török Gábor politológus a vasárnapi Fidesz-kongresszusról azt mondta: nem a programok terén hozott újat, mivel Orbán Viktor és Mikola István beszédeiben is csak töredezetten fordultak elő szakpolitikai kérdések.

Ami az igazi meglepetés és újdonság, hogy Orbán Viktor szokatlanul világosan fogalmazott riválisával szemben - jelentette ki a Vision Consulting igazgatója.

Még nem lehet tudni, hogy sikeres vagy sikertelen

Török Gábor szerint "az egy honfitársunk keresi a helyét" rész szokatlan volt ugyan, de a hasonló megfogalmazások 2002-ben hasznosnak bizonyultak a Fidesz számára.

Természetesen nem akarom előrevetíteni, hogy ez most sikeres vagy sikertelen lenne, de azt hiszem, hogy hasonló megfontolásból kerülhetett ez be a kongresszusi beszédbe - tette hozzá.

Bence György filozófus elmondta: ő arra számított, hogy lesznek a kongresszuson olyan programelemek is, amelyek eddig nem kerültek elő, és ezt az alkalmat ragadják meg, hogy valami "nagyon ütőset" mondjanak.

Ez ugyanakkor nem a tartalomban, hanem Orbán Viktor beszédmódjában valósult meg. Egyrészt élesen és személyesen támadta Gyurcsány Ferencet, de még fontosabb, hogy ezt egy bizonyos összefüggésbe helyezte: arra utalt, azokban az összehasolításokban, amelyekben őt magát bírálni szokták, a jelenlegi miniszterelnök rosszabbul jön ki - mondta Bence György.

A szentendrei választásról

A szentendrei időközi polgármester-választás tanulságairól Török Gábor azt mondta: a 2002-es ottani választási eredményekkel összehasonlítva meglepően nagy fölénnyel nyert a Fidesz.

Azt tehát valóban ki lehet mondani, hogy Szentendrén a Fidesz az elmúlt négy évben jelentősen megerősödött - tette hozzá.

Török Gábor szerint ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy Szentendre egy 25 ezres város, és a polgármester-választás során a jelöltek személye és az előzmények is számítanak, ezért nem lehet a választási eredményéből országos következtetéseket levonni.

Ezzel egyetértve Bence György hozzátette: nyilvánvaló az is, hogy az eredmény jól jön a győztes tábornak, erősíti az önbizalmukat.

A filozófus szerint az is érthető, hogy a másik fél megpróbálja bagatellizálni az eredményeket, hiszen "savanyú a szőlő".

Akár száz körzetben is dönthet az első forduló

Török Gábor közölte: az eredmény azt jelzi, hogy ha ilyen kevés jelölt áll rajthoz egy egyéni választókerületben, akkor a két nagy párt közötti öt-tíz-tizenöt százalékos különbség eldönti a választást.

Nem lennék meglepve, ha az ország közel felén, de akár száz egyéni választókerületben is eldőlne az egyéni körzet sorsa már április 9-én - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×