eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Mi lesz a gyógyszerárakkal?

Egyelőre nem tudják a gyógyszergyártók, hogy milyen ármegállapodást kötnek majd a jövőben az állammal, mert erről csak az új kormányzattal tárgyalhatnak. A jelenlegi szerződés az év végén jár le. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke azt mondta: a szerződés alapjait március végéig le kellene fektetni, de egyik párt sem kereste meg őket elképzeléseivel.

Az év végéig érvényes mostani szerződés lényege, hogy a gyógyszergyártók vállalták: nem emelik a termelői árakat, és jelentős összeggel - tavaly 20 milliárd forinttal, idén pedig 22,5 milliárd forinttal - támogatják a gyógyszerkasszát.

Mindezt annak fejében, hogy a kormányzat nem vezet be hirtelen kötelező árcsökkentést, vagy ártámogatás-csökkentést, ami a betegellátás és a gyógyszerek eladhatósága szempontjából is igen kedvezőtlen lenne - mondta az InfoRádiónak Székely Krisztina.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint a választások kimenetelétől függetlenül az új kormánnyal mindenképpen szeretnénk a mostanihoz hasonló szerződést kötni, amellyel biztosítva lenne a gyógyszerpiac és az árak kiszámíthatósága, és lehetővé tenne egy hosszabb távú, 2-3 éves tervezést.

Székely Krisztina megjegyezte: egyelőre nem ismerik egyetlen egy párt gyógyszerárakkal kapcsolatos elképzeléseit sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×