eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Gyermekszegénység elleni program

A következő 3 évben 80 milliárd forintot fordít a kormány a gyermekszegénység megállítására - jelentette be a miniszterelnök, miután Ferge Zsuzsa szociológussal bemutatta a Nemzeti Gyermekszegénység Elleni Program rövid és hosszú távú elképzeléseit. A Fidesz szerint hiteltelenné teszi a programot, hogy a kormány csak a ciklus végére dolgozta ki, és megvalósítását a következő kabinetre hagyja.

A miniszterelnök bejelentette: elkészült a hároméves, és készülőben van egy 25 évre szóló gyermekszegénység elleni program.

Gyurcsány Ferenc - a rövid távú elképzeléseket részletezve - elmondta: fejleszteni fogják a szakképző intézményeket, növelik az óvodák számát, biztosítják a családi pótlék inflációnál nagyobb mértékű emelkedését és felszámolják a szegény- és a cigánytelepeket.

A kormányfő hozzátette, hogy a szegénység csökkenéséhez hozzájárulhat a kisiskolák helyben tartása is, amelyben már nincs vita közte és Magyar Bálint oktatási miniszter között.

"Tartsuk helyben az iskolát" - fogalmazott a kormányfő elsősorban az alsótagozatos osztályokra utalva, és hozzátéve, hogy nem egyszerűen a gazdasági racionalitás alapján kell eldönteni, hogy melyik iskola életképes.

"Örömmel jelenthetem, hogy ma már sokkal kisebb a vita, mert ma már nagyjából ezt gondolja a liberális oktatási miniszter is" - mutatott rá Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz visszavág

A Fidesz családpolitikai szóvivője egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy nem a gazdaságosság az elsődleges szempont az iskolák megtartásában. Harrach Péter ugyanakkor furcsállja, hogy pont a ciklus végén kezdett reformba a kormányfő.

"Hasonlóképpen történt most, mint a nyugdíjak ügyében. Az a sajátos jelenség zajlik, hogy a program a ciklus végére készül el, minimális mértékben történik megvalósítás, ebben az esetben még az sem, és áttolja az utódnak a megvalósítást, tehát ilyen értelemben hiteltelen" - vélekedett Harrach Péter az InfoRádióban.

A Fidesz családpolitikai szóvivője szerint a gyermekszegénység ellen egy jó családtámogatási rendszerrel is lehet küzdeni.

A politikus hozzátette, ha a Fidesz kerül kormányra, nem borítja fel a jelenlegi rendszert, csupán fokozatosan visszaállítja a 2002 előtti támogatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×