INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Azért vesznek fel fiatalokat, hogy elbocsássák őket?

Infostart / InfoRádió
Tavaly csökkenés helyett nőtt a közigazgatásban foglalkoztatottak létszáma, annak ellenére, hogy van politikai akarat a kisebb állam megteremtésére. Felmerült a gyanú, hogy csak azért vesznek fel fiatalokat, hogy aztán legyen kit elbocsátani.

A Világgazdaság arról ír, hogy nemhogy csökkent, inkább nőtt az utóbbi időben a közigazgatásban a foglalkoztatottak száma. 2004 végén 291 ezren dolgoztak itt, egy évvel később több mint 300 ezren. Annak ellenére növekedett a létszám, hogy megvan a politikai akart az olcsó és hatékony állam megteremtésére.

Szakszervezeti álláspont szerint legfeljebb ezer felesleges poszt van a közigazgatásban. A teljesítőképességet elsősorban a párhuzamos hatáskörök megszüntetésével, a felesleges háttérintézmények felszámolásával lehet javítani, az elemzői, végrehajtói munkakörök számát viszont növelni kell. Felmerült a gyanú: azért vesznek fel sok fiatalt, hogy későbbi elbocsátásukkal látványos eredményt lehessen felmutatni.

A Népszabadság szerint sok beteg gyerek szüleinek érdeklődését keltette fel az eljárás, amellyel egy stroke-beteg magyar csecsemőt kezeltek sikeresen Kínában. Ám az idegsejt pótlására alkalmazott őssejtbeültetést Magyarországon továbbra sem tekintik elfogadott gyógymódnak, a több millió forintos utazást sem tanácsolják senkinek.

Magyarországon is folynak őssejterápiás állatkísérletek. Arra is volt már példa, hogy csontvelő-átültetésen átesett betegeknél haláluk után a boncolásnál az agyban észlelték a donortól származó sejteket. A tudomány mai állása szerint azonban még álom, hogy az agykárosodást vérképző szervekből származó őssejtekkel gyógyítsák.

Dr. Regéczy Nóra, az Országos Gyógyintézeti Központ Õssejtbank Laboratóriumának vezetője azt mondja : ma még az egyértelműen igazolt, bizonyított , életmentő eljárások támogatása is szűkös. Az lenne a fontos, ha a tárolás kapna állami támogatást, így a legújabb gyógymódokra is lehetőséget teremthetnének.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nevében mobiltelefonjukon hívták fel a gazdálkodókat, hogy egyebek mellett Gráf József miniszteri üdvözletét tolmácsolják. A tárca cáfolta, hogy a minisztérium megbízásából gazdákat hívnának fel. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége nem tud a telefonokról.

A hívottaktól az iránt érdeklődtek, hogy mennyire elégedettek a szaktárca négyéves munkájával, megjegyezve, hogy a Medgyessy-Gyurcsány kormány alatt jóval több állami és uniós támogatást osztottak szét, mint az azt megelőző időszakban. A telefonálók megragadták az alkalmat, hogy tolmácsolják a gazdáknak Gráf József üdvözletét, sok sikert kívánva a jövőre nézve.

A Napi Gazdaság arról közöl összeállítást, hogy az építőanyag-ipari szövetség hétfőn hirdeti meg a kiváló termék minősítésre szóló pályázatot. Ez azonban csak az egyik gondon segíthet. Gomba módra szaporodnak a lakóparkok, egyre nagyobb az új társasházak kínálata is, de a várt otthonba beköltözőket rövidesen penészes vagy vizes falak fogadják, a szomszédoktól és az utcáról beszűrődő zajok és ésszerűtlenül magas energia számlák bosszantják.

A szabályok szerint a jótállás három évre szól, de ennek érvényesítse néha cseppet szem egyszerű feladat. A beruházások sokszor csak arra az egyetlen építkezésre létrehozott projektcégen keresztül folynak. Ez a társaság pedig al- és még alsóbb vállalkozók hosszú sorát láncolja magához. Emiatt az építőipari fejlesztések jelentős részénél a beruházó elve úgy számol, hogy a beszállítói követelések legalább tíz százaléka kifizetetlen marad.
A címlapról ajánljuk