eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Negyedik sebességben a Fidesz-kampány

A Fidesz XIX. kongresszusán a budapesti Körcsarnokban a küldöttek nagy többséggel elfogadták Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét és Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltségét.

A kongresszus 1334 leadott vokssal Orbán Viktort választotta meg a szövetség miniszterelnök-jelöltjévé. Orbán Viktor beszédében április 2-ára a Kossuth térre hívta mindazokat, akik szolidaritást akarnak.

Gyurcsány Ferenc, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje szombaton ugyanerre a napra hívta a fővárosba híveit és azokat, akik aggódnak a köztársaságért.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a párt az Új Széchenyi-tervvel támogatná a vállalkozásokat, és teremtene új munkahelyeket.

A Fidesz elnöke kijelentette: az új Széchenyi-terv már az európai uniós források felhasználásával is segítheti a magyar kis- és közepes vállalkozásokat. Ez segítet abban, hogy a gazdaság egy év alatt stabilizálódjon, három év alatt pedig biztos növekedési pályára lépjen. Hosszabb távon pedig a Kárpát-medencei magyar gazdaság felemelkedését szolgálhatja.

A miniszterelnök-jelölt kiemelte: a három év alatt elkészült pártprogramnak 3 millió 200 ezer szerzője van. A Nemzeti Petíciót csaknem 1 millió 600 ezer ember írta alá. A program alkotói voltak az országértékelő beszédek résztvevői, és mindazok, akik bekapcsolódtak a nemzeti konzultációba, a gazdasági konzultációba, a faluparlamentekbe, az Új Budapest fórum rendezvényeibe. A program 15 millió magyarhoz szól, hiszen a határon túli magyarokkal is konzultáltak.

Orbán Viktor kijelentette: nemekből nem lehet országot építeni. Azért nem csökkent 10 százalékkal az áram ára, azért emelkednek a gázra, a gyógyszerekre költött kiadások, azért nincs garanciatörvény, mert Gyurcsány Ferenc mindezekre nemet mondott.

Azt mondta: az ország a 80-as évek felé, az eladósodás felé tart. Ehelyett olyan adó- és járulékrendszerre van szükség, amely ösztönzi a befektetéseket. A gazdaságnak a saját lábára kell állnia, a fogyó nemzet helyett pedig gyarapodó nemzetre van szükség.

Mint mondta: a XXI. század Európa szerte a nemzetek százada lesz. Ha sikeres köztársaságot akarunk, akkor a nemzetet kell megerősíteni - jelentette ki a Fidesz elnöke. Hangsúlyozta: a politikusoknak osztozniuk kell az emberek sorsában. Véget kell vetni a sok tízmillió forintos végkielégítéseknek, és vissza kell állítani a kormány felelősségét. Hozzátette: ennek érdekében a vagyonbevallás mellett a kormánytagoknak az adóbevallásaikat is minden évben nyilvánosságra kellene hozniuk.

A politikus hangsúlyozta: a párt az Új Széchenyi-tervvel támogatná a vállalkozásokat, és teremtene új munkahelyeket.

A kormányfőhelyettes-jelölt azt mondta: nem jó felé megy a társadalom, ezért új tudatformálásra van szükség. Mikola István szerint meg kell erősíteni a nemzeti identitást, a társadalmi szolidaritást, amely jelenleg nem működik össztársadalmi szinten.

Kiemelte a család fontosságát, hiszen mint mondta, aki családban él, hosszabb életre számíthat. A politikus a hit fontosságát is hangsúlyozta, szerinte hinni kell abban, hogy változtatni tudunk a sorsunkon.

A kongresszust Varga Mihály alelnök beszéde nyitotta meg, őt Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője követte, majd Angela Merkel német kancellár felvételről köszöntötte a kongresszus résztvevőit.

Varga Mihály a választási program tíz legfontosabb elemeként kiemelte a teljes foglalkoztatottság megteremtését; az akadályok elhárítását a mikro-, kis- és középvállalkozások növekedése elől; a hazai vállalkozói szektor támogatását; a vidék társadalma számára az egyenjogúság feltételeinek megteremtését, a hitelekkel és a támogatási rendszerekkel a gazdák boldogulásának biztosítását; a cigányság polgárosodásának támogatását, oktatási, munkavállalási, vállalkozási lehetőségeik bővítését.

Jakab István, a Magosz elnöke beszédében elmondta: egy éve dolgoznak azon a programon, amelyet átadtak a Fidesz programalkotóinak. Benne van valamennyi magyar gazda kívánsága, törekvése és célja.

A rendezvényen felszólalt Kontur Pál, a szövetség munkástagozatának vezetője. Szót kapott Hild Ferenc, aki Tamásiban indul a Fidesz színeiben a választásokon. A mozgáskorlátozott politikus kijelentette: a mozgássérültek is változásra várnak ebben az országban.

Csókai András idegsebész az emelte ki: az emberek 90 százaléka tiszteli a vallást, 60 százaléka pedig Istenhívő. A Prima Primissima 2006-os közönségdíjasa a hit fontosságát hangsúlyozta.

Korábban a Fidesz elnökének kabinetfőnöke azt mondta, hogy miniszterelnök-jelöltet állító kongresszusával, a párt programjának ismertetésével negyedik sebességi fokozatba kapcsol a Fidesz a választási kampányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×