INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Számháború: ki tud kevesebb minisztériummal működni?

Infostart / InfoRádió
Tizenkét minisztériumot és a hatékonyság növelését ígéri a miniszterelnök, ha tovább folytathatja a kormányzást. A szabaddemokraták, akik szerint az elmúlt 4 évben tovább növekedett bürokrácia, szintén 10-12 tárcában gondolkodnak. A Fidesz a hatékonyság növelését és a közigazgatás átláthatóvá tételét 6-8 minisztériummal képzeli el.

Jelenleg 14 minisztérium működik, de tárca nélküli miniszterből is van kettő, és a Miniszterelnöki Hivatal is felduzzadt az elmúlt 4 évben. A következő ciklusban azonban a központi közigazgatás átalakítását szeretné elérni a miniszterelnök.

MSZP: nem megtakarítás, hanem a hatékonyság növelése

Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: ha megnyerik a választásokat, 12 minisztérium lesz, elválik a szakmapolitikai stratégiaalkotás, megerősödik a miniszteri kabinetek szerepe, míg a kodifikáció előkészítés megmarad a hagyományos igazgatásban.

A szocialista politikus szerint a teljes háttérintézmény-rendszerig leásva lényegesen csökkentenék az állami intézmények párhuzamos feladatainak számát is.

Az átalakítással nem a megtakarítás volna a cél, hanem a hatékonyság növelése - hangsúlyozta az MSZP kormányfőjelöltje.

SZDSZ: tudatosan kicsinek lenni

Az SZDSZ elnöke, aki egy február 27-i fórumon elismerte, hogy ebben a kormányzati ciklusban tovább növekedett a bürokrácia, szintén a párhuzamosságokat szeretné megszüntetni. Kuncze Gábor pártja megállítaná a közhasznú táraságok burjánzását, visszaemelné őket a költségvetésbe, valamint átláthatóvá tenné a döntéshozatalt.

"A következő kormánynak nagyon tudatosan kell kicsinek lennie, kicsinek és hatékonynak. 10-12 minisztériumra van szükség, gátat kell szabni az államtitkárságok burjánzásának, és természetesen erről a platformról aztán el lehet kezdeni a háttérintézmények vizsgálatát is" - mondta Kuncze Gábor.

Fidesz: nem sok a köztisztviselő, csak rosszul vannak elosztva

A Fidesz is "kevesebb politikust, kevesebb bürokráciát" akar - mondta az InfoRádióban Navracsics Tibor a Kormányzás 2006 Munkacsoport vezetője. Kormányra kerülése esetén a Fidesz radikálisan, 6-8-ra csökkentené a minisztériumok számát.

Ez azonban nem feltétlenül jelent majd elbocsátásokat, hiszen a Fidesz nem feltétlenül ért egyet azzal a sokat hangoztatott állítással, miszerint kevesebb köztisztviselőre van szükség. "Lehet, hogy nincs is túl sok köztisztviselő, csak rosszul vannak csoportosítva az erők: van ahol túl sokan vannak, és van ahol túl kevés a szakember" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Azt, hogy pontosan mennyi emberre van szükség, illetve, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az egész közigazgatást, beleértve az állampolgárokat érintő ügyintézést is, egy teljes átvilágítás segítségével döntik majd el - derült a Kormányzás 2006 Munkacsoport vezetőjének szavaiból.

Az SZDSZ az önkormányzati képviselők számát is a felére csökkentené. Ebben a kormányzati ciklusban elkezdődtek a tárgyalások a kisebb parlament létrehozásáról. Az egyeztetések eddig azonban nem vezettek sikerre.A címlapról ajánljuk