eur:
394.32
usd:
355.85
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Regisztrációs adó - félmilliárdos hiány

Félmilliárd forint értékben nem fizették be az autók után a regisztrációs adót. A vám- és pénzügyőrség 80 esetben indított eljárást ilyen ügyekben.

Az okmányiroda dolgozói március elseje óta számítógépes hálózaton keresztül nézhetik meg, hogy a forgalomba helyezni kívánt jármű után befizették-e a regisztrációs adót. A Belügyminisztérium és a pénzügyőrség még idén februárban kötött egy együttműködési megállapodást.

A vámnyomozók eddig nyolcvan esetben indítottak eljárást olyan ügyekben, amelyekben nem fizették meg a regisztrációs adót - mondta a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka. Nagy János hozzátette: eddig 500 millió forint értékben nem fizettek adót.

Az okmányirodák és a vámhatóság között elektronikus kapcsolatot építettek ki, így az okmányirodákon bemutatott regisztrációs adóigazolások adatait azonnal ellenőrizni tudják.

A vám- és pénzügyőrség nemrég számolt be arról, hogy egy Pest megyei társaság három tagja ellen eljárást indítottak miután kiderült, hogy több mint nyolcvan autó után nem fizették be a regisztrációs adót. Ezzel 70 millió forintos kárt okoztak. A visszaéléseket többségében nagy értékű autókra követik el, amelyeknél a regisztrációs adó átlagosan 1 millió forint.

Az elkövetők leggyakrabban visszadátumozzák az autók behozatalát 2004. május 1-je előtti időpontra, ekkortól kell ugyanis Magyarországon regisztrációs adót fizetni. De sokszor az is előfordult, hogy hamis igazolást állítottak ki a befizetésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 19:18
×
×
×
×