eur:
394.32
usd:
355.85
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Árvízi védekezés: lesz elég pénz?

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Áder János számonkérte a szocialisták négy évvel korábbi ígéreteit, azaz hogy 2004 végére teljes egészében megerősítik és kiépítik a tiszai gátakat. A kormányfő szerint lesz elég pénz a védekezésre.

"Tény, hogy ma kétszer annyi hó van a Kárpátokban a Tisza vízgyűjtő területén, mint 6 évvel ezelőtt volt. Tény, hogy amikor 6 évvel ezelőtt a nagy árvíz volt, akkor 24 óra alatt 6 méterrel emelkedett a Tisza vízszintje. Tény az is, sajnálatos tény, ahogy azt a munkát, amelyet Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc ígért, az elmúlt években nem végezték el, sem a töltések megépítése, megerősítése nem történt meg, sem pedig a szükségtározók nem készültek el" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádiónak.

Áder János szerint most a 6 évvel ezelőttinél is nagyobb árvízre lehet számítani, a kormány pedig nem készült fel erre. Az ellenzéki politikus az InfoRádiónak azt mondta: azt javasolta a kabinetnek, hogy a kormányzati propagandára fordított pénzt csoportosítsák át az árvízi védekezésre.

"Szétverték az apparátust"

Áder János szerint ráadásul a vízügyi apparátust "meggyengítették, szétverték", azok a szakemberek, akik háromszor is eredményesen vezényelték le a nagy tiszai árhullámok elleni védekezést, már nincsenek szolgálatban. Nincs már sorkatonaság sem, így a Fidesz frakcióvezetője szerint kérdés, hogy ki segít majd a Tisza mentén élőknek, amikor homokzsákot kell rakni.

Arra a felvetésre, hogy a sorkatonák helyett a tervek szerint a közmunkaprogram keretében toborzott emberek segítenek majd a védekezésben Áder János úgy felelt: "ha erre van építve az árvízi védekezés, akkor a Tisza mentén élőket elég nagy nyugtalanság töltheti el".

Az ellenzéki politikus a kormánynak azt javasolja: a kormányzati propagandára használt pénzt, ami meghaladja az évi 3 milliárd forintot, csoportosítsák át, és inkább az árvízi védekezés előkészítésére fordítsák.LEKONF: Áder Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetojét, képviselojelöltet hallották.

Gyurcsány: lesz elég pénz a védekezésre

A miniszterelnök, aki vidéken a belvízi helyzetről tájékozódott azt mondta: lesz elég pénz a védekezésre. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a belvíz elleni munkálatok költségeit a kormányzat állja. Batiz András kormányszóvivő az Inforádió kérdésére megerősítette: van pénz a védekezésre, és a Vásárhelyi-terv is folytatódik.

A kormányszóvivő cáfolta, hogy a kabinet 3 milliárd forintot költene kommunikációra. Batiz András ezzel kapcsolatban annyit közölt: 2001-ben a Fidesz kormány háromszor annyit költött propagandára, mint a mostani vezetés 2005-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 19:18
×
×
×
×