eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sólyom László és Fekete János nem fogott kezet

Nem fogott kezet Sólyom László államfő és Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank volt első elnökhelyettese a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetések átadásakor. Szabad György volt házelnök, pedig a miniszterelnökkel nem fogott kezet.

A köztársasági elnök szerint az általa adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll.

Sólyom László az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából tartott díjátadó ünnepségen a Parlamentben emlékeztetett: az elnök személye a nemzet egységét testesíti meg.

Elmaradt kézfogás

Nem fogott kezet Sólyom László államfő és Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank volt első elnökhelyettese.

A Köztársasági Elnöki Hivatal március 13-án jelentette be, hogy Sólyom László az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel úgy véli: olyanokat is Kossuth- és Széchenyi-díjra, valamint állami kitüntetésre terjesztett fel a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akiknek "a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése - az Alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható".

Sólyom László kísérletet tett arra, hogy a kormány, illetve a miniszterelnök módosítsa előterjesztését, de ez nem vezetett eredményre. Az államfő végül kételyei ellenére aláírta az előterjesztéseket.

Sólyom László nem nevezte meg azokat, akik szerinte méltatlanok a kitüntetésre.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy az érintettek a következők: Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank volt első elnökhelyettese, Marjai József, volt miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil, a bősi vízlépcső tervezője.


Fotó: inforadio.hu

Batiz András kormányszóvivő azt mondta, hogy a kabinet azt a listát terjeszti az államfő elé, amelyet a Széchenyi-díj illetve a Kossuth-díj Bizottság, valamint a szakmai és civil szervezetek állítottak össze.

A Fidesz felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az érintettek kitüntetéséről szóló előterjesztést. Nem értett egyet a javaslattal Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök sem, aki azonban úgy vélekedett, hogy Mosonyi Emil megérdemli a kitüntetést.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg a Magyar Mérnöki Kamara is. A testület szerint Mosonyi Emil a világ legelismertebb vízerőhasznosítási szakembere.

Szabad György sem fogott kezet

Szabad György, a rendszerváltozás utáni első parlament elnöke nem fogott kezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, amikor átvette kitüntetését.

"A kezek nem találkoztak" - válaszolt az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy politikai okai voltak-e gesztusának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×