eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gázár-vita: mekkora is az emelkedés?

Az MSZP szerint 2002 óta csak 27,8 százalékkal drágult a gáz. Podolák György szocialista képviselő ezt annak kapcsán mondta, hogy a Fidesz a plakátjain azt hirdeti, az elmúlt négy évben 74%-kal emelkedett a lakossági gáz ára. A Fidesz kitart amellett: ha nem is mindenkinél, de a lakosság egy csoportjánál ekkora volt a drágulás.

"Valaki kőkeményen hazudik" - fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a Fidesz internetes honlapján és utcai plakátjain az szerepel: az elmúlt négy évben 74 százalékkal nőtt a lakossági gáz ára.

Podolák György azt mondta, a gáz fogyasztói ára körülbelül ugyanolyan ütemben nőtt a Gyurcsány-kormány alatt is, mint 1998 és 2002 között. A szocialista politikus szerint a különbség az, hogy a kőolaj és a földgáz világpiaci ára az elmúlt négy évben 160 százalékkal nőtt, szemben az előző ciklus alatti 75 százalékkal.

"Az elmúlt négy évben a lakossági gáz fogyasztói ára összesen 27,8 százalékkal változott. Ugyanez a Fidesz-kormány ideje alatt 27,6 százalékkal változott. Ezek a számok azt mutatják, hogy az előző kormányzat idején sokkal agresszívebben érzékeltették a lakossággal az olajár változását, és sokkal nagyobb mértékben eresztették rá a lakosságra" - fogalmazott Podolák György.

Hogy jön ki a 74 százalék?

A plakátokon szereplő 74 százalékos gázár-emelkedés Lázár Mózes, a Fidesz energetikai programszóvivője szerint úgy jön ki, hogy 2002-ben 40,5, most pedig több mint 67 forintba kerül egy köbméter gáz.

Podolák György szocialista képviselő ezt megcáfolva, az újságíróknak megmutatta a saját gázszámláját, ami alapján azt mondta, a közel 16 ezer forintos számlából alig több mint 10 ezer forintot kell kifizetnie a kompenzáció miatt. Így pedig 1 köbméter gáz ára még a 48 forintot sem éri el.

Akkor most mennyi is a gáz ára?

A Fidesz energetikai programszóvivője szerint a 74 százalékos emelkedés csak a lakosság egy csoportját érinti, konkrétan a 3000 köbméter fölött fogyasztó átlagos családoknak kell 2002 óta ennyivel többet fizetni.

Lázár Mózes szerint ugyanis két fogyasztói kategóriában ugyan van kompenzáció, de ebben a kategóriában nincsen.

A Fidesz energetikai programszóvivője emlékeztetett arra: a kormány 2002-ben azt ígérte, nem lesz gázáremelés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×