eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A magyar nők többet dolgoznak, mint a férfiak

Az Európai Unió statisztikai hivatala nőnapra olyan számokból állított össze egy csokrot, amelyek a nők helyzetét mutatják. A számok jó része sajnos meglehetősen rossz képet fest a magyar nők helyzetéről.

Kezdjük talán a hazánkra legkevésbé hízelgő adattal: a magyar nők várható élettartama az unió huszonöt országa közül csak Észtországban és Lettországban rosszabb, mint Magyarországon, ahol a nők arra számíthatnak, hogy kicsivel többet élnek majd, mint hetvenhét évet. A spanyol és francia nők - akik ezt a statisztikát vezetik - több mint nyolcvanhárom évre tervezhetnek.

A magyar nők az élcsoportba tartoznak a naponta elvégzett ház körüli teendők terén, két perc híján napi öt órával. Ennél több házimunkát csak az észt nők végeznek - napi öt óra két percet - és a csúcstartó olasz hölgyek, napi öt óra húsz percet. A magyar nők - munkahelyükön és otthon - naponta egy órával többet dolgoznak, mint a férfiak.

Az uniós statisztika szerint a magyar nők otthoni munkájának közel egyharmadát a főzés teszi ki, viszont a férfiak - és ez az új uniós országokra általában jellemző - többet takarítanak és vásárolnak, mint a nők.

Több az érettségizett

Van azért egy-két olyan adat is, amiben a magyar nők jóval az unió átlaga fölött vannak: nálunk az érettségizett nők aránya 85 százalék, míg az unióban csak 80 százalék, de a legrosszabb a helyzet Portugáliában, ahol a nőknek csak 57 százaléka végezte el a középiskolát.

Magyarországon ugyancsak az uniós átlag fölött van a női közép- és felsővezetők aránya, ami a huszonöt tagállam közül a miénknél csak a balti államokban magasabb.

Viszonylag jónak mondható a magyar nők helyzete az azonos munkáért járó fizetés dolgában is, hiszen csak tizenegy százalékkal kapnak kevesebbet, mint a férfiak, míg az unió átlaga 15 százalék, de vannak olyan országok - Ciprus, Észtország és a szomszédos Szlovákia - ahol ez a különbség 25 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×