INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

A cigaretták egyharmada csempészetből származik

Infostart

A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a Magyarországon forgalomba kerülő minden harmadik szál cigaretta csempészetből származik - olvasható az NBH tavalyi tevékenységéről készített évkönyvben. Becslések szerint a cigarettacsempészet jövedelmezősége megközelíti az illegális fegyver-, illetve kábítószer-kereskedelemét.

Minden harmadik, Magyarországon forgalomba kerülő cigaretta illegális úton kerül be az országba - áll a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) évkönyvében. A tanulmány szerint a növekvő mértékű illegális cigarettakereskedelem miatt folyamatosan jelentős mennyiségű tőke áramlik ki a legális gazdaságból.

Az így megszerzett pénz tisztára mosását főleg a hazai pénzváltók, illetve a magyar és külföldi bankok felhasználásával, valamint a vendéglátóiparban, ingatlanügyleteken, ingatlanbefektetéseken keresztül, valamint offshore cégek igénybevételével végzik.

A bíróságok elnézőek

A jelenség egyik oka a szakemberek szerint az, hogy a bíróságok lényegesen enyhébb ítéletet szabnak ki a dohánycsempészekre, mint a drogkereskedőkre. Ezért az elmúlt években Magyarországon több, korábban kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított bűnszervezet is bekapcsolódott a cigarettacsempészetbe.

Az NBH szerint új jelenség, hogy a korábban kizárólag embercsempészetre szakosodott szervezetek az illegális bevándorlókat szállító járműveken egyre gyakrabban szállítanak csempészett dohányárut is.

Hogyan csinálják?

Európában az illegális cigarettakereskedelem kétféle változata virágzik. A csempészek egyrészt a Nyugat-Európában gyártott cigarettát legálisan kiviszik az unióból, majd a Kelet-Európába bejuttatott árut visszacsempészik az uniós országokba, és ott - a vám és az adók megfizetése nélkül - feketén értékesítik.

Virágzik ugyanakkor a cigarettahamisítás is: az elsősorban Ukrajnából és Romániából, valamint Kínából érkező hamis árut Magyarországon is forgalmazzák, illetve főként Németországba, Franciaországba, Belgiumba, és Nagy-Britanniába szállítják.

Kapcsolódó hang

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közremuködõ politikai államtitkár a szervezett bûnözésrõl
 
Tóth András a szélsõséges muzulmán csoportok kiszorításáról
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018