eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Fidesz: a kormány eltitkolja a munkanélküliségi adatokat

A Fidesz szerint a kormány adminisztratív eszközökkel akarja meggátolni, hogy nyilvánosságra kerüljenek a munkanélküliségi adatok. A kormány szerint az ellenzéki párt félrevezeti a közvéleményt.

A Fidesz szerint a kormány nem engedi, hogy nyilvánosságra kerüljenek a munkanélküliségi adatok. A párt szóvivője, Révész Máriusz bemutatott egy levelet, amelyben a munkaügyi tárca közigazgatási államtitkára azt kérte a megyei hivatalok vezetőitől, hogy ne hozzák nyilvánosságra a regisztrált munkanélküliek számát, mivel az "nehezen értelmezhető".

A levél úgy kezdődik, hogy a munkaerő-piaci folyamatokat, az álláskeresők számának alakulását, mögöttes tényezőket sokszor még a szakértőknek is nehéz átlátni, a közvélemény számára pedig még nehezebben értelmezhető – mondta az InfoRádióban Révész Máriusz.

Az államtitkár a levélben egyáltalán nem javasolta a regisztrált munkanélküliségi ráta közlését, mert nehezen értelmezhető, összehasonlításra alkalmatlan, félrevezető – állítja a szóvivő.

A KSH más módszerrel számol

Bár a munkanélküliségről a Központi Statisztikai Hivatal is közöl adatokat, ez az intézmény más módszerrel számol, mint a munkaügyi hivatalok. Ha pedig nem ismerjük, hogy egy-egy megyében hány regisztrált álláskereső van, az országos adatok hitelessége is nehezen ellenőrizhető- közölte az ellenzéki párt szóvivője.

Ráadásul az államtitkár nemcsak azt kérte, hogy ne közöljenek adatokat, hanem arra is javaslatot tett, hogy mivel rukkoljanak elő a hivatalok. Például azzal, hogy hány betöltetlen álláshely van a megyében, vagy, hogy milyen beruházások kezdődtek el, és ezek várhatóan hány munkahelyet teremtenek.

A kormány szerint a Fidesz félrevezet

Az InfoRádió megkeresésére a kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a Fidesz félrevezeti a közvéleményt. Batiz András hozzátette: a Foglalkoztatási Hivatal adatai nyilvánosak.

"Azokra az adatokra, amelyek eltitkolásával Révész úr a kormányt vádolja, legutóbbi hirdetésében éppen a Fidesz hivatkozik, így komolytalan az ellenzéki képviselő kérdése" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Batiz András hozzátette: a munkaügyi tárca azt kérte, hogy a munkaügyi központok csak a KSH adataival együtt hozzák nyilvánosságra a munkanélküliségi adatokat.

A kormányszóvivő azonban érdemben nem válaszolt az InfoRádió többszöri kérdésére, miért szerepel a levélben, hogy az államtitkár egyáltalán nem javasolja a munkanélküliségi ráta közlését.

Péterfalvi: kötelesek tájékoztatni

Az adatvédelmi biztos szerint a munkaügyi adatok közfeladatot látnak el, így kötelesek gyorsan és pontosan tájékoztatni a közvéleményt. Ez azokra az adatokra is vonatkozik, amelyek nehezen értelmezhetők.

Ha egy adat magyarázatra szorul, akkor magyarázni kell – jelentette ki Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztosnak nincs tudomása arról, hogy a munkaügyi központok valóban eltitkolják-e az adatokat. De ha így van, akkor ez bűncselekmény is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×