eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Drágább az utazás, olcsóbb a fűtés, nő a nyugdíj

Idén drágább az autópálya, a BKV-bérlet és néhány gyógyszer, de olcsóbb lesz az áram, csökken az adó és az áfa, no meg emelkednek a nyugdíjak. Összefoglaló az újévi ár- és adóváltozásokról.

Adó és áfa

A Pénzügyminisztérium szerint a 2005-ös 37,9 százalékról 36,3 százalékra csökken idén a GDP-arányos összesített adó- és járulékterhelés. A tárca közölte: 2006-tól fokozatosan emelik az alsó személyi jövedelemadó kulcshoz tartozó összeghatárt, a munkáltatók által fizetendő tb-járulék pedig csökkeni fog. Idén a felső szja-kulcs 38-ról 36 százalékra mérséklődik, miközben a 18 százalékos alsó kulcs értékhatára 1 millió 500 ezer forintról 1 millió 550 ezerre emelkedik. A tételes egészségügyi hozzájárulás novemberben megszűnik, a munkáltatók által fizetett tb-járulék pedig 2007-től 3 százalékponttal, majd 2009-től további 2 százalékponttal csökken. 2006-ban bevezetik a luxusadót. Az áfa felső kulcsa 25-ről 20 százalékra csökken.

Áram és gáz


Január elsejétől a lakossági fogyasztók négy százalékkal fizetnek kevesebbet az áramért. A villamos energia árának nettó értéke egyetlen tarifacsoportban sem változik, de az áfa felső kulcsa 25 százalékról 20-ra csökken. A közüzemi villamos energia ára január 1-től átlagosan 2,3 százalékkal emelkedik. A nem közüzemi nettó árak 4,4 százalékkal nőnek. A gázért nem kell többet fizetnie a lakosságnak, az ipari fogyasztók számára azonban január közepétől nyolc százalékkal emelkedik a gáz ára.

A BKV újra emel

Tíz százalékkal emeli tarifáit 2006-tól a Budapesti Közlekedési Vállalat. A vonaljegy 185 forintba kerül január elsejétől. A havi felnőtt bérletért 6.900, a tanuló és nyugdíjas bérletért 2600 forintot kell majd fizetni. A korábbi gyakorlattól eltérően a BKV nem tervez évközbeni emelést. A vonatjegyek és a távolsági személyszállítás tarifái nem növekednek az év elején.

Drágul a sztrádamatrica

2006-ban változnak az autópálya-matrica árak is. Személygépkocsira a 4 napos használatért az év első napjától 1.170 forintot kell fizetni. A heti matrica 2.500, a havi matrica 4.200, az éves pedig 37.000 forintba kerül majd.

Gyógyszer - a drága drágul

Január elsejétől 95 támogatott gyógyszer ára csökken átlagosan 28 százalékkal, az intézkedés főként a vérnyomáscsökkentő készítményeket érinti. Az év elejétől 489 gyógyszer ára emelkedik, a drágulás mértéke nem éri el az 1 százalékot. A támogatott készítmények listájára 70 új patikaszer került fel. A kormány és a gyógyszergyártók közötti megállapodás szerint csak az ezer forintnál drágább készítmények termelői ára emelkedhet.

Emelkedő nyugdíjak

A nyugdíjak átlagosan 4,3 százalékkal emelkednek januárban. Az ellátás minimális összege 24.700 forintról 25.800 forintra nő. Az év elejétől megkaphatják az időskorúak járadékát azok a 75 év feletti egyedülálló nyugdíjasok, akiknek a jövedelme nem éri el a nyugdíjminimum 130 százalékát.

Több levelet, kevesebbért

Átlagosan 1 százalékkal emelkedik januártól a postai szolgáltatások díja. Néhány küldemény feladása drágul, egyes szolgáltatások azonban olcsóbbak lesznek. A Magyar Posta közleménye szerint 4-5 százalékkal emelkedik a nem elsőbbségi levelek, a levelezőlapok és a hivatalos iratok díja. Változatlan áron adhatók fel az elsőbbségi levelek és levelezőlapok. Az egyszerre nagy mennyiségű, több mint tízezer levél, képeslap vagy címzett reklámküldemény feladása esetén kevesebbet kell fizetni január elsejétől.

Kompenzált jövedéki adó

Január elsejétől emelkedik néhány termék jövedéki adója. A vám- és pénzügyőrség közölte: az 5 százalékpontos áfa-kulcs csökkentést a boron kívül az összes jövedéki italnál kompenzálják. A cigarettánál és a pipadohánynál e felett plusz 7 és fél, illetve 4 százalékos emelkedés lesz, míg a kőolajtermékek adómértéke nem nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×