INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

Gyurcsány az uniós költségvetésről

Infostart

A kormányfő szerint Magyarország olyan új európai uniós keretköltségvetést szeretne, amely a mai támogatási szint három-négyszeresét biztosítja.

Gyurcsány Ferenc a parlamentben, napirend előtt kijelentette: a cél az, hogy Magyarország az első három helyre kerüljön az egy polgárra eső támogatást számítva.

A kormányfő közölte: még a héten hivatalosan reagál az unió soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia miniszterelnökének a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetésére vonatkozó javaslatára.

Az MDF elnöke kifogásolta, hogy a kormányfő nem tájékoztatta a parlamenti pártokat a brit miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről.

Dávid Ibolya közölte: reméli, hogy az uniós keretköltségvetésről szóló levél megírása előtt egyeztet a kormányfő a pártokkal.

Tony Blair brit miniszterelnök múlt pénteken Budapesten tájékoztatta költségvetési elképzeléseiről a Visegrádi Négyeket.

A brit elnökség terveiben 25 milliárd eurós büdzsécsökkentés, ezen belül az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatások 10 százalékos mérséklése szerepel.

A találkozó után a visegrádi országok elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke kijelentette: a szükséges reformokat nem lehet a költségvetés kiigazításával helyettesíteni.

A reformnak három területet kell érintenie: a Nagy-Britanniának járó visszatérítést, a mezőgazdasági, valamint a kohéziós politikát. Csak az egyiket nem lehet megváltoztatni. A korábbi kompromisszumok módosításának árát nem az új tagállamoknak kell megfizetniük – mondta Gyurcsány Ferenc.

Tony Blair brit kormányfő is amellett érvelt, hogy mielőbb el kell fogadni az új, hét évre szóló büdzsét. A politikus ezt azzal indokolta, hogy az új tagállamoknak szükségük van a költségvetésre ahhoz, hogy tudják: milyen forrásokat használhatnak fel.

Ha decemberben nem születik megállapodás, akkor kétséges, hogy sikerül–e a megegyezés a következő egy évben. Ebben az esetben csak az Európai Parlament hatáskörébe tartozó pénzeket kaphatják meg a tagállamok, amelyek csak a forrásoknak egyharmadát teszik ki – mondta Tony Blair.

Kapcsolódó hang

Napirend elõtt az uniós büdzsérõl, az áramárról - összefoglaló
 
Ma terjeszti elõ javaslatát a büdzsérõl Tony Blair
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018