eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány az uniós költségvetésről

A kormányfő szerint Magyarország olyan új európai uniós keretköltségvetést szeretne, amely a mai támogatási szint három-négyszeresét biztosítja.

Gyurcsány Ferenc a parlamentben, napirend előtt kijelentette: a cél az, hogy Magyarország az első három helyre kerüljön az egy polgárra eső támogatást számítva.

A kormányfő közölte: még a héten hivatalosan reagál az unió soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia miniszterelnökének a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetésére vonatkozó javaslatára.

Az MDF elnöke kifogásolta, hogy a kormányfő nem tájékoztatta a parlamenti pártokat a brit miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről.

Dávid Ibolya közölte: reméli, hogy az uniós keretköltségvetésről szóló levél megírása előtt egyeztet a kormányfő a pártokkal.

Tony Blair brit miniszterelnök múlt pénteken Budapesten tájékoztatta költségvetési elképzeléseiről a Visegrádi Négyeket.

A brit elnökség terveiben 25 milliárd eurós büdzsécsökkentés, ezen belül az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatások 10 százalékos mérséklése szerepel.

A találkozó után a visegrádi országok elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke kijelentette: a szükséges reformokat nem lehet a költségvetés kiigazításával helyettesíteni.

A reformnak három területet kell érintenie: a Nagy-Britanniának járó visszatérítést, a mezőgazdasági, valamint a kohéziós politikát. Csak az egyiket nem lehet megváltoztatni. A korábbi kompromisszumok módosításának árát nem az új tagállamoknak kell megfizetniük – mondta Gyurcsány Ferenc.

Tony Blair brit kormányfő is amellett érvelt, hogy mielőbb el kell fogadni az új, hét évre szóló büdzsét. A politikus ezt azzal indokolta, hogy az új tagállamoknak szükségük van a költségvetésre ahhoz, hogy tudják: milyen forrásokat használhatnak fel.

Ha decemberben nem születik megállapodás, akkor kétséges, hogy sikerül–e a megegyezés a következő egy évben. Ebben az esetben csak az Európai Parlament hatáskörébe tartozó pénzeket kaphatják meg a tagállamok, amelyek csak a forrásoknak egyharmadát teszik ki – mondta Tony Blair.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×