eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

"Csataterek" - A XVI. kerületben 38 szavazat a kormánypárti jelölt előnye

A szavazóköri adatok csaknem 99 százalékos feldolgozottsága alapján 88 egyéni választókerületben győzhetett a Fidesz-KDNP jelöltje, míg a baloldal ebben a körben 18 mandátumot szerezhet, ebből 16-ot a fővárosban.

Mivel az átjelentkezők és a levélszavazatok összesítése még hátravan, a szavazatok nem bő 1 százaléka, hanem ennek a többszöröse hiányzik az eredményből, így matematikailag még nem zárható ki néhány helyen változás. Azonban a választás estéjén is csak ritkán és kevés helyen történt helycsere az élen, az egyik ilyen a Fejér megyei 4-es, tehát a dunaújvárosi központú választó kerület volt, ahol a kormánypártok jelöltje, Mészáros Lajos megelőzte Kálló Gergelyt, az Egységben Magyarországért indulóját. A különbség aztán 1500 szavazat fölé nőtt.

A baloldal vidéken egyetlen választókerületben nyert magabiztosan, a Csongrád Csanád Megyei egyesben Szegeden Szabó Sándor legyőzte Bartók Csabát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, előnye behozhatatlan 13 százalékpont, csaknem 6400 szavazat.

A Baranya Megyei egyesben, tehát az egyik pécsi választókerületben, az Egységben Magyarországért jelöltje, Mellár Tamás előnye 355 szavazat Kővári Jánossal, a kormánypártok indulójával szemben. Ha a KSH volt elnöke nyer a végeredmény szerint is, akkor ő lesz a második, aki vidéken a baloldali pártok támogatásával szerez ismét egyéni mandátumot.

Miközben a fővároson kívül két kivétellel mindegyik választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje győzhetett, Budapesten az eddigi adatok szerint legfeljebb kettőben végezhet az élen kormánypárti politikus.

  • A XVII. kerületben Dunai Mónika előnye 761 szavazat Szilágyi Györggyel szemben, míg
  • a XVI. kerületben Szatmáry Kristóf 38 szavazattal előzi meg Vajda Zoltánt.

Mivel a levélszavazatok jobbára nagy ellenzéki többséget jelentenek, még bizakodhatnak az Egységben Magyarországért jelöltjei, főleg a XVI. kerületben.

Összesítésben

  • a Fidesz-KDNP 88,
  • a baloldali ellenzék 18

választókerületben vezet.

A választás előtt számos cikk jelent meg az ún. billegő választókerületekről, azonban vidéken ezekben a Fidesz-KDNP jelöltje rendre lényegesen jobban teljesített, Budapesten pedig a korábban hagyományosan a jobboldalra húzó budai részeken is az Egységben Magyarországért jelöltje kapott több szavazatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×