eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei dolgoznak 2021. szeptember 13-ra virradóan egy dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi, mindhárman életüket vesztették. A bejelentést követően a Pest megyei rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei nagy erőkkel a helyszínre vonultak, azonban az 54 éves elkövető - még a rendőrök kiérkezése előtt - magával is végzett - közölte a police.hu honlapon a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Választási ígéretet tett az ellenzék a Terrorelhárítási Központról

Kormányváltás esetén jelenlegi formájában nem működik majd tovább.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem maradhat meg a jelenlegi formájában, szervezeti egységként vissza kell integrálni az Országos Rendőr-főkapitányságba (ORFK) - ismertette az ellenzéki pártok kormányváltás utáni elképzelését Siófok polgármestere.

Lengyel Róbert, az ellenzék rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője egy keddi, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

a terrorelhárító szervezetnek alapvetően az elfogás, a felszámolás és a személyvédelem kell, hogy legyen a feladata.

A volt siófoki rendőrkapitány a javaslatot ismertetve közölte, hogy budapesti székhellyel hoznának létre egy központi egységet, ezen kívül megtartanák a paksi atomerőmű fizikai védelmében komoly szerepet vállaló TEK főosztályt, de a többi regionális szervezetet megszüntetnék. Ehelyett minden megyei rendőrkapitányságon belül bevetési alegységeket állítanának fel - tette hozzá.

A TEK utódszervezetének nem kellene terrorfelderítési vagy bűnügyi munkát végezni, ezeket a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) látná el. Utóbbit pedig "kiemelnék" a Készenléti Rendőrségből és önálló szervként dolgozna az ORFK berkein belül - vázolta a tervet.

Lengyel Róbert úgy fogalmazott, hogy vissza kívánják állítani a vidéki, körzeti megbízotti szolgálatot. Hozzátette, hogy ennek a szolgálati ágnak a jelentősége az elmúlt években folyamatosan csökkent, és mindenképpen elveszítette azt az előnyét, hogy a körzeti megbízottak a településeken éltek és napi kapcsolatban voltak az emberekkel.

Egyértelműsítette, hogy a határkerítés felállítását és működtetését jó szakmai döntésnek tartja, ezért véleménye szerint a kerítésnek maradnia kell, sőt akár még a továbbépítést is fontolóra lehet venni.

A határőrségről azt mondta, hogy nem a megnevezésen múlik, hogy jó-e a határőrizet. Ezért kormányváltás esetén az ORFK-n belül állítanának fel egy határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot - jelentette be. Egyúttal közölte, hogy a horvát, a szerb, a román és az ukrán határokon igazgatóságokat hoznának létre.

Hangsúlyozta, hogy meglátásuk alapján a feladatokat az állandó jelleggel a határra telepített állománynak kell megoldania.

Az ORFK-ról, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságáról és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságáról beszélve úgy vélekedett, hogy

a "vízfejtelenítéseket" minden egyes rendészeti szervnél el kell végezni.

Külön kiemelte, hogy javasolja egy Országos Tűzoltó Főparancsnokság létrehozását, a polgári védelmi feladatok ellátását azonban a honvédségre bízná.

Végül azt mondta, hogy az ellenzék az ORFK-n felállítana egy önálló korrupcióellenes igazgatóságot és minden megyei rendőr-főkapitányságon lenne egy korrupcióellenes iroda.

Az eseményen részt vett Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki bírálta a rendőrségnél, a tűzoltóságnál és a büntetés-végrehajtásban uralkodó munkakörülményeket. Hangsúlyozta, ezt mi sem mutatja jobban, mint az elmúlt éveket jellemző leszerelési hullám.

A politikus tisztességes és értékálló illetményt ígért, hozzátéve, hogy megemelik a rendészeti illetményalapot, valamint a veszélyes és megterhelő szolgálatot elismerő illetményrendszert vezetnek be. Szavai szerint ezzel a tudást, a tanulást, az eltöltött időt, a szolgálat iránti hűséget és az elvégzett munkát szeretnék jutalmazni.

A kormány eltörölte a szolgálati nyugdíj rendszerét, ezért ezt vissza kell vezetni - szögezte le a képviselő. Olyan rendszerre van szükség, ami a szolgálati jogviszonyban töltött időhöz igazodik, és külön preferálja a fokozott fizikai és pszichikai igénybevétellel járó szolgálati beosztásokat - érvelt. Kiemelte, hogy az ellenzék lehetőséget teremtene a rész szolgálati nyugdíj igénybevételére.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott: egy kormányváltás esetén anyagilag és erkölcsileg is rehabilitálják a "méltatlanul meghurcolt" szolgálati nyugdíjasokat. Visszaállítják a nyugdíjas státuszukat, megszüntetik a 15 százalékos levonást, ahogy a munkavégzésükre vonatkozó "értelmetlen korlátozásokat" is.

Hangsúlyozta, hogy a helyreállítják rendvédelmi szakszervezetek korábban elvett jogosítványait. Végül bejelentette, hogy az alapvető jogok védelmének érdekében be szeretnék vezetni az "egyenruhás polgárok ombudsmani intézményét".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×