eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A vakok és gyengénlátók szövetsége tiltakozik Márki-Zay Péter újabb félreérthető megjegyzése miatt

A rendre magyarázkodásre kényszerülő ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek most egy kampányvideóban elmondott, négerezős vicce kavart vihart. Nem ez az első furcsa eset: Korábban Trianon kapcsán egy Michael Jackson-os viccet osztott meg a közönséggel.

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán tartott hétvégi élő közvetítésében mesélt el egy általa „aranyosnak” titulált, de inkább rasszista viccet, amit az Index idéz.

„Van egy aranyos vicc, Stevie Wonderrel vagy Ray Charlesszal is ismerős lehet sokak számára a vicc. Amikor megkérdezik tőle – a vicc szerint természetesen – egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni, azt mondja, hát még mindig jobb, mint ha néger lennék" – mondta Márki-Zay Péter a videóban.

A mondatai miatt tiltakozik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, amely a Facebook-oldalán azt közölte: "Az MVGYOSZ sajnálattal állapította meg, hogy a választási kampány felfokozott hangulatában egyes politikai tömörülések, illetve jelöltek részéről – gyakran akár csak a vicc kedvéért – elhangoznak olyan mondatok, amelyek egy-egy társadalmi csoport számára sértőek. Ismételten Márki-Zay Pétertől hangzott el egy olyan kijelentés, amelyet a vak emberek sértőnek érezhetnek. Úgy véljük, remek humoristáink vannak, akik a szórakoztatást magas szinten művelik, így a magyar közönség szerencsére nincs rászorulva arra, hogy a politikában szerepet vállalók viccmesélésre adják a fejüket."

A Magyar Nemzet az eset nyomán Márki-Zay Péternek egy másik, sértőnek tartott viccét is felidézte, amelyet még Trianon századik évfordulóján tartott hódmezővásárhelyi ünnepségen mondott el a polgármester.

"Megígértem egy beharangozóban, hogy elmondom önöknek, hogy mi köze van Michael Jacksonnak Trianonhoz, úgyhogy nem szeretnék adós maradni ezzel a hasonlattal, annak ellenére, hogy egy ilyen magasztos ünnepen ez egy profán hasonlat, ez egy vicc. Szokták mondani, hogy Amerikában minden lehetséges, bárkiből bármi lehet. És erre példa Michael Jackson, aki szegény néger kisfiúként született, és gazdag fehér nőként halt meg" – mondta Márki-Zay Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×